Jahn nechce nový národní plán naplňování lisabonské strategie

Vicepremiér Martin Jahn nechce nový národní plán pro naplnění lisabonské strategie, který by pravidelně hodnotila Evropská komise. Roli národního plánu by podle Jahna mohla plnit zpracovávaná strategie hospodářského růstu. Jahn to řekl senátorům při obhajobě vládní zprávy o naplňování této strategie.

Vrcholný summit EU se minulý týden dohodl na tom, že státy budou vypracovávat národní programy reforem, jež budou vycházet z každoročně upřesňované strategie EU. Koordinovat v Česku by je měl právě Jahn.

EU si před pěti lety v lisabonské strategii stanovila cíl stát se do roku 2010 nejvýkonnější světovou ekonomikou. Uznala ale, že se jí tento cíl nepodaří naplnit, a nyní se hodlá soustředit na hospodářský růst, vytváření pracovních míst a rozvoj výzkumu a vývoje. "Nevím, jestli brzy se lisabonská strategie nezmění z běhu za Spojenými státy na úprk před Čínou a Ruskem," poznamenal Jahn s poukazem na rozvoj ekonomiky dvou uvedených zemí. Nová finanční perspektiva na léta 2007 až 2013 se musí zaměřit na posílení výzkumu, vývoje, inovací a rozvoje infrastruktury. "Není možné, aby nadále ten největší balík peněz šel do zemědělství, když prioritou je výzkum, vývoj a vzdělávání," řekl Jahn.