Jak se bránit případné silniční šikaně

Illustrationsfoto

V minulém dílu rubriky "Ptejte se právníka" jsme hovořili o výroku německého ústavního soudu, který dal za pravdu stěžovatelům, kteří se domáhali, aby nemohly být archivovány jejich telefonické hovory pokud nejsou soudním rozhodnutím odposloucháváni. Dnes se přesuneme na německé silnice.

Stále více českých řidičů si stěžuje na údajnou šikanu ze strany německé resp. především bavorské policie na tamních silnicích. Stovky stížností již doputovaly na stůl ministra vnitra. Rád bych se proto zeptal předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce - co si musí nechat řidič na německých silnicích líbit a kde už to překračuje určitou mez a on se tak může účinně bránit?

"Bohužel musím říci, že účinná obrana je velmi slabá. V Německu může chtít policista od občana stejné informace, jako u nás. Pokud vezmeme zákon na ochranu osobních údajů, tak musím říct, že policie má výjimky a může zpracovávat vaše osobní údaje při nějakém podezření, což oni samozřejmě vždy deklarují. Občan by se mohl bránit občansko-právním soudem, ale to už je potom jiná kauza. Pokud hovoříme o principech ochrany osobních údajů, tak policie musí sdělit jaké má podezření a potom může vyžadovat pouze ty údaje, které s tím souvisí. Jinými slovy, když má policie podezření, že někdo porušil rychlost, tak jí nemůže zajímat, zda m řidič zubní kartáček. V tomto případě by došlo k porušení tohoto principu a občan by se mohl právní cestou bránit."

Co se týče stížností, kterých již dorazilo na ministerstvo vnitra v řádu stovek, tak si několika řidičům hrubě nelíbilo, že museli kvůli rozboru na drogy močit do kelímku přímo na veřejné komunikaci. Je tohle ještě v zákonných mezích EU?

"Určitě je to neetické, nicméně jsem přesvědčen, že pokud toto policie v Německu vyžadovala, tak to znamená, že jejich zákon jí to umožňuje."