Jak volit v karanténě? Bude se uvažovat i o korespondenční volbě, po které volají krajané?

Foto: Vladimír Staněk, archiv ČRo

Na podzim čekají Česko krajské volby a volby do třetiny Senátu. V této souvislosti se objevila otázka, jak uplatní své volební právo ti, kteří jsou v karanténě.

Jan Hamáček,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Momentálně se jedná o více než 3500 lidí, a pokud přijde druhá vlna koronaviru, může jich být ještě víc. Zákon na takovou situaci nepamatuje.

Senát proto vyzval vládu, aby připravila opatření, které by umožnilo hlasovat i lidem v karanténě kvůli epidemii koronaviru. Horní komora tak reagovala na vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), podle něhož současná pravidla lidem v karanténě hlasovat nedovolují.

"Pokud umožníme lidem v karanténě volit, pak si kladu otázku, co to udělá s ochotou našich občanů sloužit ve volebních komisích. Členové komisí by museli za těmi lidmi pravděpodobně domů asi v nějaké ochraně. Kdybychom řekli, že ti lidé mohou do volebních místností, tak se bojím, aby to neznamenalo, že desítky tisíc lidí volit nepůjdou," uvedl ministr v České televizi.

Šárka Jelínková,  foto: Martin Vlček,  Kancelář Senátu,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Místopředsedkyně senátorů KDU-ČSL Šárka Jelínková upozornila, že případné vyřazení tisíců voličů v karanténě z voleb by mohlo ovlivnit výsledky hlasování o novém složení Senátu.

"Ať vláda a především ministerstvo vnitra připraví takové podmínky, aby mohli uplatnit své právo všichni. Myslím si, že najdeme i plno dobrovolníků, kteří by přišli i za těmi lidmi, kteří budou v karanténě."

Volby v době koronaviru řešily i další země

Senátoři chtějí řešení do 5. srpna. O možných opatřeních během nadcházejících voleb chce ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) jednat se zástupci parlamentních stran příští týden. Vznikne také odborná skupina, která prověří různé možnosti, třeba speciální mobilní urny.

Volby v době pandemie řešily i jiné státy, například v Chorvatsku za lidi v karanténě hlasovali jejich blízcí. Jinde to řešili volbou korespondenční. To by v Česku vyžadovalo změnu zákona, dodal v České televizi senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.

Foto: Ondřej Tomšů

"Nebylo by to standardní měnit podmínky pro už vyhlášené volby. Zpravidla se něco takového neděje. Ale možná, že ta situace je natolik mimořádná, že by to stálo v tomto případě za úvahu."

Senátor Czernin: Mám obavy, že návrh připravený opozicí spadne pod stůl

O možnosti korespondenčního hlasování mluvil na tiskové konferenci epidemiolog Roman Prymula nebo senátor Tomáš Czernin (TOP 09). Mluví se o něm už několik let a volají po něm Češi v zahraničí. Podle Czernina hrozí, že návrh připravený opozicí spadne v příštím roce po skončení mandátu současné Sněmovny pod stůl.

Korespondenční hlasování v USA,  foto: Chris Phan,  CC BY-SA 3.0

Krajané čekají na korespondenční hlasování už od roku 2015. Pro statisíce z nich je nemožné zvláště ve velkých zemích cestovat na zastupitelské úřady. Ačkoliv mají právo volit, tak technicky nemohou. V roce 2019 ministerstvo vnitra připravilo nový volební zákon o správě voleb, který řeší i korespondenční hlasování, na projednání stále čeká.

Na podporu korespondenčního hlasování vzniklo v minulosti několik petic krajanů, například v americké Minnesotě, či ve španělské Asturii. Poslední výzva směrovala nyní ke všem poslancům.