Jakoby sestoupil z prvorepublikového plátna. Milovník jazzu a swingu Ondřej Havelka slaví sedmdesátiny

Když slyšíte hudbu a zpěv Ondřeje Havelky, máte pocit, že jste se ocitli v době první republiky. Herec, zpěvák a režisér, který je milovníkem kultury z doby mezi světovými válkami, slaví sedmdesátiny.

Ondřej Havelka | Foto: Veronika Chládková,  Český rozhlas

Nejdřív jsme ho mohli dvě dekády vídat v Originálním pražském synkopickém orchestru. V polovině 90. let založil kapelu Melody Makers. Hraje skladby od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových bigbandů. Nabízí také dokonalou stylizaci: od kostýmů a účesů až po dobové způsoby. Není proto divu, že Havelka skvěle ztvárnil i pána hlavního hrdiny filmové verze Saturnina.

"První republika byl věk, který přál umění," říká Ondřej Havelka, který umělecké geny zdědil po rodičích, známé herečce a televizní babičce Libuši Havelkové a hudebním skladateli Svatopluku Havelkovi, mimo jiné profesoru kompozice na pražské Akademii múzických umění.

O všem rozhodlo album Hudba černého lidu

Ondřej Havelka | Foto: Adam Kebrt,  Český rozhlas

A jak se ke swingu dostal? Jak prozradil v podcastu Boomer Talk Miloše Pokorného na Radiu Expes, když dospíval, dostal od táty album, které se jmenovalo Hudba černého lidu, a byl to výběr nahrávek staré bluesové muziky a muziky z New Orleans.

"Pak se nic nedělo až do doby, kdy jsem potkal Ypsilonku, která ve svých swingových večerech zpívala staré písničky, spíš teda ty české, a dělali to šarmantně a s humorem. To byl takový druhý impuls. Zásadním bylo, že jsem potkal Pavla Klikara, který už tenkrát hrál ragtime a jazz na piano... A musím říct, že i když s Melody Makers hrajeme takový opravdu vrcholný swing, tak když slyším nahrávky z dvacátých let, úplně se tetelím, protože v nich je pravda," říká Ondřej Havelka.

Už jako malý se Ondřej Havelka objevil v několika dětských filmech a později díky Ypsilonce zamířil studovat herectví na pražské DAMU. Zahrál si v desítkách filmů a seriálů. Výrazná byla například role pana učitele ve filmu Krakonoš a lyžníci, zahrál si také v seriálu Panoptikum města pražského, který volně navázal na seriál Hříšní lidé města pražského.

Filmový Hastrman mu vynesl čtyři České lvy

Z filmu 'Hastrman' | Foto: První veřejnoprávní

Později se věnoval i operní režii na Janáčkově akademii múzických umění a zpěvohrám se v posledních letech věnuje stále častěji. Po režii hokejového Nagana to byl například Netopýr, Příhody lišky Bystroušky nebo Lazebník sevillský. Letos Ondřej Havelka režíroval v Národním divadle v Praze novou inscenace opery Tajemství Bedřicha Smetany.

Ondřej Havelka si vyzkoušel také režii dokumentů. Natočil například portrét známého českého herce Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (1999). V roce 2014 dosáhl mezinárodního úspěchu zfilmováním opery Orfeus a Euridyka z barokního divadla v Českém Krumlově. O čtyři roky později pak přišel do kin jeho celovečerní hraný debut, filmová verze oceňovaného románu Miloše Urbana Hastrman, který si odnesl čtyři České lvy.

Loni v září Havelka vydal s operním pěvcem, basbarytonistou Adamem Plachetkou společné album Nebe na Zemi s písněmi Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: ČTK , Boomer Talk Miloše Pokorného
klíčová slova:
spustit audio