Jan Kohout: Způsob řešení vládní krize poškodil ČR v očích EU

Táhnoucí se vládní krize a způsob jejího řešení poškodily obraz České republiky v Evropské unii. Řekl to český velvyslanec ČR při EU Jan Kohout (ČSSD). Podle něj se projevil "nevkus" při způsobu řešení krize a v kruzích EU přestávali lidé situaci rozumět. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) ale s Kohoutovým názorem nesouhlasí. Nevkus přístupu a řešení podle Kohouta spočíval v původu koaliční krize, způsobu chování jejích jednotlivých aktérů i v její vleklosti. "Naši kolegové, diplomaté či zahraniční tisk přestávali celé záležitosti rozumět. Začala nabývat trochu tragikomických rysů," podotkl Kohout na tiskové konferenci při příležitosti prvního výročí vstupu Česka do EU.

"Polsko je v permanentní vládní krizi rok, je poškozen jeho obraz v Evropské unii? Maďarsko není zrovna v ideální politické situaci, Slovensko má menšinovou vládu rok a čtvrt, nikdo se nad tím nepozastavuje. My jsme měli vládní krizi, kterou jsme po třech týdnech vyřešili. Já si myslím, že to pan Kohout trošku přehnal," řekl ČTK Paroubek.

Vládní krize propukla poté, co vyšly najevo nejasnosti kolem majetkových poměrů tehdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Trvala skoro čtyři měsíce a Kohout byl jednu dobu kandidátem koalice na nového předsedu vlády. Nakonec se jím však stal sociální demokrat a bývalý ministr pro místní rozvoj Paroubek.