Janota: Brusel v pátek asi potvrdí, že ČR napravila chyby z Phare

Evropská komise by měla v pátek potvrdit, že Česká republika již napravila chyby, kvůli kterým nemůže od počátku srpna čerpat asi 3,7 miliardy korun z fondu Phare. Asi do měsíce by se tak měl tok peněz z fondu obnovit, řekl na konferenci Finanční správa a rozvoj měst a obcí v ČR náměstek ministra financí Eduard Janota. Přibližně od začátku listopadu by se tak v ČR opět mohly uzavírat nové smlouvy z programu Phare 2003. Podobný problém řešila nebo řeší většina nových členů EU.

ČR musí podle Bruselu nejdříve prokázat, že dokáže s penězi nakládat podle unijních pravidel. Evropská komise tvrdí, že má ČR celkem pozastavené 4,2 miliardy korun, protože nesmí čerpat ani prostředky na tzv. technickou asistenci.

Ministr financí Bohuslav Sobotka se pokoušel zveřejnit důvody, proč bylo čerpání peněz pozastaveno, Brusel to však nepovolil. Podle obou stran však ČR nepřijala pouze všechna technická a organizační opatření. Zatímco dříve se na projektech z fondu Phare významně podílela Evropská unie, v novém systému EDIS by měla mít česká strana na starosti vše od výběru až po schvalování a výplaty peněz. Komise bude provádět pouze následnou kontrolu.