Čurající chlapeček v Bruselu si oblékne český kostým z modrotisku

Čurající chlapeček v Bruselu, foto: Niels Mickers, Wikimedia Commons, CC BY 3.0 NL

Slavný bruselský Čurající chlapeček se dočká originální české proměny. Na několik hodin se oblékne do kostýmku z modrotisku. A to zásluhou velvyslanectví a Českého centra.

Obleček od Alice Klouzkové,  foto: Ingrid Mihalová,  archiv Českého centra Brusel

Obleček speciálně pro tuto příležitost vytvořila česká designérka Alice Klouzková - jako originální poctu českému řemeslu i oděvnímu návrhářství. "Panáčkův modrotiskový kostým tak ukazuje, že v Čechách je řemeslo stejně jako oděvní design ve vynikající formě," uvedla Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel.

Slavnostní ceremoniál bude i připomínkou českého státního svátku

Slavnostní ceremoniál spojený s předáním kostýmu „sošce na míru" proběhne na bruselské radnici ve středu 21. 10. 2020 v 11 hodin. Bude i připomínkou českého státního svátku.

Pavel Klucký,  foto: archiv MZV ČR

"V době, kdy není možné slavit státní svátek společenskými či kulturními akcemi, chceme přinést alespoň malou připomínku toho, že kulturní dědictví je stále živé," uvedl český velvyslanec v Belgii Pavel Klucký.

Český kostým doplní stovky modelů na bruselské radnici

Česká republika tak doplní staletou tradici předávání nového oděvu bruselské radnici, kterou začal pravděpodobně Ludvík XIV. Bronzová soška malého chlapce stojí v hlavním městě Belgie už víc než 300 let. Jeho šatník čítá několik stovek modelů. Kostým od České republiky zatím neměl.

Bruselský čurající chlapeček v dresu Emila Zátopka,  foto: Viktor Daněk,  archiv ČRo

Kostým má současný design, vychází ale z tradiční technologie modrotisku, který je od roku 2018 na seznamu UNESCO. V dalších letech může být kostým na sošce k vidění například při příležitosti státního svátku.

Bruselská soška loni oblékla na druhý svátek vánoční červený atletický dres Emila Zátopka, který na bruselském stadionu před 65 lety jako první člověk v historii zaběhl desetikilometrovou trať pod 29 minut.

Modrotisk se na látku tiskne pomocí dřevěné formy a indiga. V Česku se mu věnují dvě dílny v Olešnici a ve Strážnici. 28. listopadu 2018 byl modrotisk přidán do seznamu nehmotného světového dědictví UNESCO na základě společné nominace Česka, Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska.