Jednání o vládě nevedlo k výsledku; lidovci a ČSSD trvají na svém

Sociální demokraté, lidovci a unionisté se ani v úterý nedohodli na tom, jak by mohla vypadat jejich společná vláda. Znovu se sejdou ve středu večer. Předmětem sporu mezi KDU-ČSL a ČSSD je způsob fungování kabinetu a obsazování ministerských křesel. "Lidová strana nepřijala náš návrh na vytvoření proevropské vlády, která by byla založena více na expertním principu," řekl první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Lidovci podle něj trvali na účasti svých tří ministrů v novém týmu. To však socialisté odmítají. Ministři, kteří se podle ČSSD podíleli na rozpadu minulé vládní koalice, by neměli tvořit oporu nové vlády, soudí socialisté. "Myslím si, že by se to obtížně vysvětlovalo," uvedl Sobotka. Vyjednavači podle něj nehovořili o jménech, ale o koncepci, podle níž by se nový kabinet sestavoval. "Naším cílem není jednání protahovat, předpokládám, že středa může být posledním dnem," uvedl Sobotka. Vychází prý z toho, že již byly položeny na stůl všechny argumenty.

Místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že účastníci jednání si sdělili stanoviska a jednání bylo přerušeno. "Za KDU-ČSL tady je velmi silná vůle vytvořit smluvní dokument o budoucí spolupráci tří politických stran," řekl Svoboda.

Optimističtí byli při odchodu ze Strakovy akademie unionisté. Stanoviska se podle místopředsedy unie Karla Kühnla sbližují. "Rozešli jsme se v dobrém. Každá dobrá věc potřebuje čas," dodal.