'Jednoocí' v Táboře vytvořili světový rekord

Foto: ČTK

Dovedete si představit stovky jednookých lidí na jednom místě? Tak přesně o tenhle světový rekord se v Táboře pokusili organizátoři Festivalu historických bojovníků. Jak rekord dopadl, se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Foto: ČTK
Festival historických bojovníků vznikl před pěti lety. Tehdy se dala dohromady parta lidí, které spojuje nejen zájem o historii, ale také o šerm. A rozhodli se pojmout historii s humorem. Letos se pokusili o setkání jednookých. Ti se samozřejmě kvůli rekordu oslepit nenechali. K navození dojmu posloužila páska přes oko. Pořadatelé nenechali nic náhodě a pásky rozdávali rovnou se vstupenkou. Znalci české minulosti už jistě tuší, jakou historickou postavu měl rekord připomenout a proč právě v Táboře, kolébce husitství. Jan Žižka, který přišel o oko v bitvě, je přávě s páskou přes oko zobrazen snad na všech obrazech a dobových rytinách. Padl tedy světový rekord? To je otázka pro Miroslava Marka z agentury Dobrý den.

Foto: ČTK
"V jednu chvíli bylo na jednom místě 282 lidí s páskou přes oko a k tomu ještě dva psi. Ten údaj bude zanesen do české databanky rekordů. Do nejnovějšího vydání České knihy rekordů se už nedostane, protože kniha vychází za 14 dnů, ale v tom příštím se zcela jistě objeví."

Zaslepeni na jedno oko byli jak minina v kočárcích, rodiče s malými dětmi, důchodci, rytíři i čeládka. Ti všichni kromě pokusu o rekord sledovali souboje šermířů, gladiátorů, mušketýrů či exhibice škol historických bojových umění. A za tím vším stojí představitel sdružení Argo Petr Nůsek.

"V tom žánru historie a šerm působím už třicet let a po třiceti letech už člověk začne mít únavový syndrom. A protože jsem milovník Monty Pythona, tak jsme si zkrátka řekli, že bychom to mohli osvěžit, protože moje heslo je: nevylučuji poučení, ale krédem je smích. Protože žijeme v Táboře, tak jsme si řekli, proč bychom ten festival zároveň neudělalil jako připomínku Jana Žižky a vždycky vymyslíme nějaký nápad, který se k němu váže. Minulý rok třeba návštěvníci soutěžili v takovém neoficiálním světovém rekordu v počtu úderů Žižkovým palcátem do křižáckého štítu."

Foto: ČTK

Jak lidé přijímali, že si mají dát pásku přes oko? Byli tam někteří mrzouti nebo je to spíše pobavilo?

"Byli tam i mrzouti, ale na ty já mám mrzoutolapku. Myslím, že ve chvíli kdy soutěž vypukla, tak jsem neviděl člověka, který by si oko páskou nepřevázal."

Letos to měli účastníci rekordu podstatně lehčí. To v jednom z předchozích ročníků festivalu soutěžili v disciplíně kdo nejdéle vydrží v brnění pod vodou. Co chystají na příští rok, nechtěl Petr Nůsek prozradit. Snad jen, že akce bude souviset s účastí Jana Žižky v bitvě u Sudoměře.