Jihomoravští učitelé předali Ústavnímu soudu stížnosti na stát

Skupina učitelů ve středu předala Ústavnímu soudu své stížnosti na stát. Stěžují si na dlouhodobé neplnění prohlášení vlády, která slibovala posílit financování školství, a tedy i platů učitelů. Učitelé si pro předání ústavní stížnosti symbolicky vybrali první školní den. Mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová ČTK řekla, že platy pedagogů se zvyšují. Mzdy ale podle ní lze zvyšovat jen podle možností státního rozpočtu.

"Inspirovali jsme se tím, že ústavní soudci již obdobně rozhodovali o platech svých kolegů soudců a vyhověli jim," řekla novinářům předsedkyně jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová. "Například policisté budou dostávat nástupní platy kolem 25.000 korun. Nezávidíme jim, ale musíme se zamyslet, zda budujeme policejní stát, či budeme klást důraz na vzdělání," uvedla Šalomonová. Podle ní nástupní plat 11.000 korun není na uživení rodiny.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík uvedl, že předsednictvo organizace se s plánem jihomoravských kolegů seznámilo, ale nijak se k němu nevyjádřilo, ani ho oficiálně nepodpořilo. Podle některých právních výkladů nemá tato stížnost šanci na to, aby se jí soud zabýval, poznamenal. Odbory podle něj chtějí na nedostatečné platy ve školství upozorňovat, ale Dobšíkovi se způsob, který zvolili na jižní Moravě, příliš nelíbí.