První školy v Česku začaly přijímat děti z Ukrajiny, další se připravují

Z Ukrajiny dorazilo mezi uprchlíky i mnoho dětí

Do Česka v posledních dnech přišlo zhruba 20 tisíc Ukrajinců, kteří ze země prchají kvůli ruské invazi. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude počet ukrajinských uprchlíků dál růst. Ministerstvo školství počítá s tím, že bude přibývat také dětí a pro školy proto připravuje speciální metodiku. Některé školy už první děti z Ukrajiny začaly přijímat.

Uprchlíci z Ukrajiny | Foto: ČT24

Ukrajincům pro vstup do Česka stačí pas, po příjezdu si požádají o povolení k pobytu, které platí čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění mohou začít pracovat. Obchodníci podle jejich svazu už první uprchlíky zaměstnali. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ale upozornil, že někdy je problém s péčí o děti, protože umístění do škol není příliš koordinované.

Ministerstvo školství se přípravou škol na děti uprchlíků a také otázkou zajištění nezletilých bez doprovodu zabývá. Kvůli situaci na Ukrajině už aktivovalo svůj krizový štáb.

Petr Gazdík | Foto: Aktron,  Wikimedia Commons,  public domain

"Krizový štáb ministerstva byl už aktivován, jeho členy jsou náměstci ministra, popřípadě další přizvané osoby z jednotlivých sekcí. V současné době se řeší například zajišťování kapacit ve školách a školských zařízeních, příprava dětí na povinnou školní docházku, repatriace českých učitelů a dětí a tak dále," řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Ministerstvo pro školy připravuje v souvislosti s nástupem ukrajinských dětí speciální metodiku. „Určitě je tady možnost asistentů, podpůrných prostředků, je tam možnost školních psychologů a dalších věcí,“ uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN).

První ukrajinští žáci

Některé děti z Ukrajiny už tento týden poprvé usedly v lavicích základních škol. Učit se začnou příští týden. Například v Brně. Zatím jde o dvě školy. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) město eviduje desítky těchto dětí a má pro jejich vzdělávání připraveny čtyři budovy. Magistrát má také vytipované budovy, kde by mohla vzniknout speciální ukrajinsko-česká škola. Děti by se tam učily hlavně češtinu a teprve po několika měsících nastupovaly do standardního vzdělávání.

Petr Hladík | Foto: Ben Skála,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

„Prioritou je naučit děti hlavně česky, aby se dokázaly brzy začlenit. Děti, které budou ve třídách s českými dětmi, se ten jazyk naučí velmi rychle. Pokud jich bude hodně, máme připravené čtyři školy a na výuku přihlášených 35 dobrovolníků a dobrovolnic mluvících česky a ukrajinsky," řekl Hladík. Upřesnil, že mezi nimi je zatím přihlásilo 25 žen, které vystudovaly učitelství na Ukrajině, v Česku se ale živí jinou prací.

Děti ukrajinských uprchlíků usedly do lavic také třeba v Hluboké nad Vltavou. V neděli tam dorazilo přes šedesát uprchlíků z partnerské obce Koločava v Zakarpatské oblasti. Dětem bude s výukou pomáhat i několik studentek jazykové školy.

Stovky ukrajinských dětí plánují přijmout i školy a školky v Ostravě. Potvrdila to náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti). Podle ní jsou ale lidé ještě stále na cestě z Ukrajiny do Česka a k nástupu dětí do školských zařízení bude docházet až v příštích dnech. A je to nutné dobře zorganizovat.

Andrea Hoffmannová | Foto: Michal Krusberský,  Česká pirátská strana,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

„Plánujeme vzhledem k tomu jazykovému pozadí a sociálnímu aspektu umísťovat děti do školek a škol v místě bydliště. Především tam, kde školy disponují školským poradenským pracovištěm, jako je školní psycholog, sociální pedagog. Budeme zajišťovat asistenty a tlumočníky,“ popsala Českému rozhlasu.

Také základní školy ve Zlíně jsou připravené pomoci dětem ukrajinských uprchlíků. Ředitelé magistrátu nabízejí například možnosti stravování, nebo hlídání v družinách. Jak uvedla náměstkyně primátora Kateřina Francová (STAN), jednají také o možnosti vyučování, podle toho, jak dlouho budou rodiny zůstávat ve Zlíně.

Město Znojmo pro výuku ukrajinských dětí už vybralo prostory v Základní škole Slovenská, kde jsou k dispozici čtyři volné učebny. „Nyní budeme řešit způsob, jak by mohla probíhat výuka. Potřeba bude vyučující, který bude ovládat ukrajinštinu, či překladatel. Čekáme na metodické materiály z ministerstva školství, které se právě zpracovávají,“ uvedl radní města Jan Grois (nestraník, zvolen za ČSSD).

Foto: Miroslav Chaloupka,  ČTK

V Plzni, kam už přišly stovky lidí z Ukrajiny, bude s výukou dětí pomáhat také více než stovka studentů, zaměstnanců i absolventů Fakulty pedagogické Západočeské univerzity. Město už připravilo dvě dětské skupiny a dále budou v příštích dnech dobrovolníci pracovat s ukrajinskými dětmi ve školách.

Na děti uprchlíků jsou připraveni třeba i v Ústí nad Labem. Budou moci chodit do jedné ze školek a jedné školy ve městě. „Připravili jsme školu, která by přijala děti ke školní výuce. Víceméně jde o to, aby tam byl kontakt, aby děti netrpěly, aby tam byla psychologická pomoc. To samé platí u školky,“ řekl primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO. Ústecká univerzita pak poskytne studenty, kteří mluví ukrajinsky, rusky nebo anglicky, aby se dětem věnovali.

Do škol válečné nepřátelství nepatří

Zdroj:  Post Bellum

Desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi na Ukrajinu a různé aktivity do výuky nabízí nově web Ukrajina na školách. Jeho vznik iniciovaly spolek Díky, že můžem a organizace Post Bellum.

Podle koordinátorky vzdělávacích projektů Post Bellum Michaely Szkály může také dětem pomoct pochopit souvislosti mezinárodního konfliktu a nehledat vinu u svých spolužáků ruské nebo ukrajinské národnosti.

"Děti a mládež patří mezi nejzranitelnější členy naší společnosti. Nebojme se však s nimi citlivá témata otvírat, debatovat a objasňovat," uvedla Szkála v tiskové zprávě. Otevřená komunikace o tématu války podle ní může dětem pomoct pochopit mimo jiné i problematiku dezinformací či migrace. "Záměrem také je vyvarovat se toho, aby žáci a studenti pod vlivem emocí a dezinformací hledali vinu za útok Ruska na Ukrajinu u svých spolužáků ruské nebo ukrajinské národnosti," řekla. Materiály podle ní zároveň zahrnují návody, jak děti podpořit psychicky a emocionálně.

Ilustrační foto: Wokandapix,  Pixabay,  Pixabay License

Metodiku k tomu, jak by učitelé měli s žáky probrat současnou situaci, připravilo koncem minulého týdne také ministerstvo školství. Rozeslalo dopis školám, aby se co nejlépe předcházelo rozepřím hlavně mezi ruskými a ukrajinskými žáky. Úřad podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) zaznamenal jednotky případů, kdy se kvůli aktuální situaci vyskytly mezi žáky konflikty.

Ministerstvo školám doporučilo žáky o postoji Česka jasně informovat. Vyzvalo pedagogy, aby věnovali zvýšenou pozornost dětem ukrajinské, ruské a běloruské národnosti a do péče o ně případně více zapojili i školní poradny.