Jiří Kolář jasně neřekl, zda vyslyší prezidenta a odejde z funkce

Policejní prezident Jiří Kolář se v nedělním diskusním pořadu České televize přímo nevyjádřil k tomu, zda je pro něj směrodatný názor prezidenta Václava Klause, že by měl ze své funkce odejít. Několikrát pouze zopakoval, že policejního prezidenta jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády. Klaus žádá Kolářův odchod kvůli jeho výroku, že lidem s čistým svědomím by neměly vadit telefonické odposlechy.

Den po prezidentově žádosti ministru vnitra, aby zvážil Kolářův odchod, napsaly Lidové noviny, že policie nepřímo odposlouchávala i samotného Klause. Několik měsíců totiž policisté monitorovali telefonické hovory jeho přítele Ranka Peciče, který si v té době s Klausem několikrát volal. S případem údajného uplácení poslance US-DEU Zdeňka Kořistky je zase spojen údajný odposlech šéfa ODS Mirka Topolánka. Prezidentův mluvčí poznamenal, že pokud je monitorování Klausových telefonátů pravda, je to "děsivá a dosti hrozná představa, že je odposlouchávána hlava státu, aniž by o tom věděla".

Kolář v České televizi zdůrazňoval, že odposlechy smí policisté použít za přesně stanovených podmínek. "Týká se jen těch nejzávažnějších trestných činů spáchaných formou zvlášť závažného úmyslného trestného činu," vysvětlil. Druhou možností jsou závazky vyplývající z mezinárodních smluv. Návrh na odposlechy podává státní zástupce, někdy z podnětu policie, musí jej akceptovat soudce a přikázat zahájení odposlechů. "Přísněji to nejde," myslí si policejní prezident. Nedokázal však odpovědět na otázku, zda předseda ODS do takové kategorie spadá.