Přehled tisku

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
0:00
/
0:00

Nejnovější, bohužel asi ne poslední eskalace v oboru zveřejňování tajných nahrávek posiluje dojem, že možné je skutečně všechno, a možná, že právě k tomu byla určena, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Tentokrát je mezi politiky a šedé eminence zatažena přímo kontrarozvědka.

Nejnovější, bohužel asi ne poslední eskalace v oboru zveřejňování tajných nahrávek posiluje dojem, že možné je skutečně všechno, a možná, že právě k tomu byla určena, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Tentokrát je mezi politiky a šedé eminence zatažena přímo kontrarozvědka. Z toho, co bylo zatím zveřejněno, nutně nevyplývá, že pracovník Bezpečnostní informační služby hrál nepatřičnou roli. To musí připustit každý, kdo se zamyslí nad tím, jakými metodami asi může získávat tajná služba informace ze zájmového prostředí. Zároveň ovšem vztah zpravodajce s lobbistou Romanem Janouškem nepatřičný být mohl - v tom je právě nahrávka ideálně mnohoznačná. Je přímo předurčena k tomu doručit sdělení, že nikdo nemusí být tím, kým se zdá, a před korupcí a podvody není úniku. Roman Janoušek se na nahrávce chvástá, že nechal šéfa BIS Jiřího Langera vyfotit za padesát tisíc netuše, že právě teď někdo nahrává jeho, možná také za padesát tisíc. Lze si představit lepší ilustraci perverzního bludného kruhu profízlovaných zákulisních her? - ptá se mimo jiné autor Sloupku Lidových novin.


Premiér Petr Nečas jedná se zástupci vysokých škol o takzvaném zápisném, uvádějí Hospodářské noviny. Studenti by ho platili jednou za rok a mělo by se pohybovat mezi dvěma až třemi tisíci. Výše zápisného by se ale mohla měnit spolu s oborem a jeho nákladností. Posluchači technických oborů by si tak připlatili víc než ti z humanitních. Další změnou má být zavedení poplatků pro studenty, kteří studují dvě vysoké školy najednou. Ti si nejspíš připlatí 20 až 25 tisíc korun ročně. K získání finančních prostředků na tyto poplatky by měly pomoci studentské půjčky. Jejich fungování však zatím nemá jasné obrysy. Zavedení systému studentských půjček je tak podle Hospodářských novin jeden z hlavních úkolů pro nového ministra školství.


Účel úřadů práce se v průběhu loňského roku výrazně změnil. Práci už tam lidem nikdo nehledá, nezaměstnaní si tam pouze chodí pro dávky. Funkci finančních úřadů by měly už v polovině roku nahradit personální agentury, píše Mladá fronta Dnes. Tyto agentury vybere ministerstvo práce a úřady práce je pak budou zásobovat nezaměstnanými. S přesunem do péče agentury musí klient souhlasit. Ta pak za něj jednorázově inkasuje 5 tisíc a dalších 1250 korun až se jí podaří ho někam umístit, píše list. Ministerstvo doufá, že soukromníkům se podaří to, co úřady práce nezvládly - najít místo i lidem, které je obtížné zaměstnat. "0čekávání ministerstva jsou v tomto směru úplně nereálná," řekl Mladé frontě Dnes Luboš Rejchrt z jedné personální agentury.


"Čechů, po nichž nezbylo ani na pohřeb, je za pět let šestkrát více", stojí v titulku na úvodní straně deníku Právo. List uvádí, že Čechů, kteří zemřeli tak chudí, že po nich nezbylo ani na vlastní pohřeb, a nemají žádné příbuzné či se k nim nehlásí, prudce přibývá. Obce, respektive stát tak musí rok co rok vynakládat stále více peněz na jejich pohřbívání. Tzv. sociální pohřeb je žehem a popel je rozptýlen na rozptylové loučce. Jak listu řekl Tomáš Kotrlý z ministerstva pro místní rozvoj, počty pohřbů na obecní útraty jsou v České republice jedny z nejvyšších na světě. I když přesné statistiky neexistují, z čísel, které k dispozici jsou, plyne, že zatímco v roce 2007 ministerstvo vyplatilo za 140 pohřbených bez dědiců 849 tisíc korun, v roce 2009 to bylo za 410 osob 2,5 milionu korun a loni musel stát refundovat obcím 5,8 milionů korun za více než 900 lidí, kteří zemřeli bez prostředků a osamoceni, píše deník Právo.


Pacienti i stát si od dubna zřejmě připlatí za zhruba 3000 léků, jejich ceny stoupnou o sedm procent, uvádějí Lidové noviny. S 1. dubnem totiž skončilo dočasné snížení léků, u kterých Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění. Zdražení se prý bude týkat léků na vysoký krevní tlak, cukrovku, epilepsii, deprese i žaludeční vředy. Dražší budou antibiotika, přípravky na bolest a dezinfekci. Podle mluvčí SÚKL Veroniky Petlákové je nutné dořešit přecenění ještě u zhruba 3000 léků z celkových 9729. "U těchto léků zatím nenabylo rozhodnutí ústavu právní moci, protože se proti němu odvolal výrobce," uvedla pro list Veronika Petláková. Podle ní odvolání výrobců musí posoudit ministerstvo zdravotnictví. Na odvolání mají úředníci měsíc, v komplikovaných případech si mohou vzít až 60 dnů, některé případy řeší i půl roku. Lidové noviny uvedly, že pojišťovny přijdou kvůli zdražení léků přibližně o tři čtvrtě miliardy. Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich listu řekl, že jen zaměstnanecké pojišťovny přijde konec přechodného období na 300 milionů korun, přitom tyto pojišťovny pokrývají jen asi 40 procent trhu. Celková ztráta se proto vyšplhá podle Ladislava Friedricha k tři čtvrtě miliardy. Podle deníku bude zdražování léků ale zřejmě pozvolné, první dva až tři měsíce se ještě některé ceny udrží v původních úrovních.


Foto: archiv Radia Praha
Luxusní ubytování v průběhu školení ke státním maturitám učitele pobouřilo, píše Mladá fronta Dnes. Na jedné straně škrty a hrozba snížení platů, na straně druhé ubytování ve čtyřhvězdičkových pražských hotelech Corinthia Towers a Panorama. Luxusní bydlení v průběhu školení ke státním maturitám si zřejmě jeho účastníci moc neužili. Jeden z učitelů to označil za obyčejné plýtvání penězi. A peněž to rozhodně nebylo málo - učitelů bylo na školení celkem šest set, uvádí Mladá fronta Dnes. Celkově vyšlo školení těchto učitelů na více než 400 tisíc korun. Peníze šly z evropských fondů, konkrétně ze sociálního. Přitom učitelům reálně hrozí, že jim kvůli plánovaní úspoře 2,5 miliardy korun v resortu školství klesnou platy, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Kolaps, propadák. A v tu nejméně vhodnou chvíli... Tak hodnotí deník Sport na úvodní stránce zaváhání dosavadního lídra první fotbalové ligy. Pražská Sparta i přes nejlepší jarní výkon prohrála na domácím hřišti s Příbrami 0:2 a přepustila tak první místo v ligové tabulce rozjetému Liberci! Ten nezaváhal a pražskou Duklu porazil na jejím hřišti 2:1. Pro Příbram je výhra na Letné vůbec první v historii české ligy, sparťané spalovali jednu šanci za druhou a z hřiště je vyprovázel bouřlivý pískot. A pozor: Liberec hostí Spartu už v příštím kole! - upozorňuje deník Sport.