Jirkov shání fotky slavného principála Kludského a jeho maringotky

V maringotce Karla Kludského, foto: Jan Beneš, archiv ČRo

Jirkov na Chomutovsku shání fotografie legendárního principála Karla Kludského. Ten v Jirkově žil a město nedávno koupilo jeho maringotku.

Maringotka Karla Kludského,  foto: Jan Beneš,  archiv ČRo

Chystá se ji zrekonstruovat a věrně při tom zachytit její podobu. Úřad proto vyzval všechny, kteří mají doma snímky Kludského rodiny, cirkusu nebo maringotky, aby je městu poskytli.

"Maringotka není moc v dobrém stavu. Lidi nám nabízí, že mají věci, které do maringotky patřily, protože pana Kludského znali, ale to je neověřené. My sháníme hlavně fotografie vnitřku maringotky, abychom věděli, jak dřív vypadala a pak můžeme vyhodnotit, jestli tam ty věci patřily nebo ne," přiblížila situaci kulturní referentka Eliška Broumská.

Principál a vynikající drezér Karel Kludský zažil mezi světovými válkami desetiletí slávy se svým cirkusem, který tehdy patřil mezi evropskou špičku. Dokázal například z 24 cvičících slonů vytvořit pyramidu.

Kludský byl z vily násilně vystěhován

Vila Karla Kludského,  foto: Stanislava Brádlová,  archiv ČRo

Později jeho životní pouť provázely spíše smutné události a nakonec svůj cirkus rozpustil. Z vily, kterou zdobily skulptury lva a lvice, byl s bratrem na začátku 50. let násilně vystěhován a vilu zabrala armáda.

Kludským byl přidělen domek na okraji sousedních Vinařic. Nastěhovat se tam odmítl a s manželkou Elsou žil v právě nyní restaurované cirkusové maringotce.

"Máme fotografie pana Kludského a jeho manželky Elsy, ale máme většinou fotografie před maringotkou. Uvítali bychom, kdyby měl někdo i fotky cirkusu. Chceme obohatit tu historii," doplnila Eliška Broumská.

Sponzory shání i Michal David

Maringotka Karla Kludského,  foto: Jan Beneš,  archiv ČRo

Maringotku koupil Jirkov loni na podzim za 600 tisíc korun. Na jaře se měly rozběhnout restaurátorské práce. Vše zastavil koronavirus, říká starostka města Darina Kováčová (ANO). Jirkov má letos a na příští rok vyčleněných na renovaci 1,5 miliónu korun.

"Koronakrize zbrzdila prakticky všechno, i práce na té maringotce. Jsme teď těsně před zadáním restaurátorského záměru, na jehož podkladě můžeme vypsat výběrové řízení na různé etapy renovace maringotky."

Kludského maringotka je prakticky v původním stavu. Je v ní vestavěný nábytek, původní postel, veranda, vitráže z verandy a dekorace. Lidé budou moct její renovaci sledovat online. Jak dodala Eliška Broumská, bude třeba i pomoci sponzorů: "Budeme hledat další sponzory. Nabídl se nám i Michal David, že nám s jejich hledáním pomůže."

Michal David,  foto: Martin Čuřík,  archiv ČRo

Známý zpěvák Michal David, je prasynovcem Karla Kludského. Jak uvedl pro Blesk.cz, maringotka je kusem historie cirkusu Kludský, který znají až v Americe. Složil Jirkovu poklonu, že chce maringotku zachránit. Jak dodal, jeho pradědeček měl mezi světovými válkami až 700 zvířat, z toho 26 slonů, spoustu tygrů a lvů. Aby zvířata zachránil, pokusil se je na začátku druhé světové války dopravit do africké rezervace. Loď ale Němci potopili a kromě zvířat zahynulo i mnoho cirkusáků.

Unikátní maringotka by se mohla stát součástí prohlídek

Karel Kludský,  foto: ČT

V 60. letech udělili Karlu Kludského státní vyznamenání, které si pověsil do maringotky vedle fotografie otce, fotografie své ženy Elsy, krmící slůně z lahve, a fotografie sloní pyramidy. Majetek mu nevrátili.

Unikátní maringotka z roku 1926 by mohla být součástí stálého prohlídkového okruhu u Kludského vily, který by návštěvníky zavedl až k principálově hrobce.

10
50.499903000000
13.447707700000
default
50.499903000000
13.447707700000