Josef Maršálek - z učitele špičkovým cukrářem

Josef Maršálek

Sladkosti Josefa Maršálka mohli ochutnat lidé v různých koutech světa. Z moravské vesničky se dostal až do londýnského obchodního domu Harrods nebo do Buckinghamského paláce. Několik let cestoval mezi Anglií a Prahou, rok si vyzkoušel cukrařinu v Indii.

Sladkosti jsou staré jako lidstvo samo, říká Josef Maršálek. Na našem území se začínalo s perníky, do kterých se dávalo drahé koření dovážené z orientu.

„Já jsem se úplně zbláznil do těchto druhů bylinek a vůní, zejména do těch orientálních. S čokoládou se párují neuvěřitelně. Paradoxně když půjdete do nějakého supermarketu, tak tam nic takového nenajdete. Ale já se vždycky inspiruji tím, co říkal Steve Jobs: lidi nevědí, co chtějí, vy jim to musíte říct a dát. Lidi milují překvapení", řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Josef Maršálek, který rád pracuje s netradičními doplňky. Jeho bonbony v sobě mají například náplň ze slaného karamelu, z fialek a lékořice.

Učitel se stal cukrářem


Cesta k mistrovské cukrařině však nebyla jednoduchá.

„Já jsem věděl přesně, co chci dělat, ale neměl jsem podporu od rodičů. Skončil jsem na gymnáziu, protože chtěli, abych učil. V devatenácti jsem se sice dostal na vysoké školy, které byly kreativní, ale byly placené, a to jsme si nemohli dovolit. Takže jsem skončil jako učitel na základní umělecké škole v Podštátě. Učil jsem na pěti různých pobočkách, což znamenalo každý týden ujít 35 kilometrů, každý den do jiné školy. A aby toho nebylo málo, tak v roce 2001/2002 byla asi největší zima na světě. V červnu jsem měl naprosto jasno, že takto v žádném případě ne. Rok jsem učil, uspokojil jsem tím rodiče, ale nikoliv sebe. Vzal jsem si kufr s knihami, dva rondony, a odjel do Prahy".

A šel za svým snem. Po třech letech v Praze získal výuční list jako kuchař a cukrář. V oboru pracoval a začal studovat Vysokou školu hotelovou.

„Na jedné soutěži mě oslovila agentura, která zprostředkovávala práci ve Velké Británii. Já jsem přitom svému učiteli slíbil, že nebude žádná angličtina. Ale moje přítelkyně Markéta právě končila lékařskou fakultu, a chtěla, abychom odjeli. Měl jsem koupenou letenku na 14. července, a Markéta přišla, že nikam neletí, že má přítele. Já tak odlétal do země, kde jsem nechtěl být. Po šesti týdnech jsem přišel za nadřízeným, že letím zpět do Prahy, protože mi začíná druhý ročník Vysoké školy hotelové. Byl z toho překvapený. Nakonec jsme se domluvili, že budu pracovat tři týdny v kuse a na týden poletím do Prahy. A takhle jsem fungoval dva roky".

Pekl v Harrods, Sněmovně lordů i v Buckinghamském paláci


Josef Maršálek nabízel už od začátku svého pobytu cukrářské umění na prestižních místech.

„Týden jsem strávil v Buckinghamském paláci, ve Sněmovně lordů, a poslední tři týdny, kdy jsem odlétal zpět do Česka v Harrods jako brigádník. Ty brigádnické práce jsou všude na světě stejné. Dají vám práci, kterou nikdo nechce dělat. U nás lidé kopou kanály nebo doplňují regály. Já strávil tři týdny tím, že jsem dělal jablečné páje, přestože jsem před tím dva a půl roku fungoval jako šéfcukrář pětihvězdičkového hotelu o dvou restauracích a 230 pokojích. Ale mě to nevadilo, protože ten prostor byl neuvěřitelný, a já jsem chtěl být jeho součástí. Vidím tam třicet restaurací a největší jídelní prostory na světě, tak jsem si říkal, že to prostředí reflektuje mou osobnost, a toužil jsem tam být".

Královna Alžběta II. spolu se svým manželem princem Filipem přijiždí na Královské dostihy v Ascotu,  2003 | foto: Jaroslav Beránek

Když pracoval v Buckinghamském paláci, nabízí otázka, jestli ví, co chutná britské královně.

„O anglické královně se říká, že jí proto, aby žila. Má to trochu jinak než její manžel princ Filip, ten zase žije proto, aby jedl. Královna Alžběta je známá tím, že populární anglické vdolky, které se konzumují k odpolednímu čaji (má je vždy čerstvé, a pečou se asi dvakrát za hodinu) prý drobí svým psíčkům. Je o ní známo, že má ráda čokoládu. Má ji ráda v kombinaci s jednoduchými sušenkami. A pak má ráda taky hrušky zapečené v těstě s kořením a mandlemi".

Cukrařině se Josef Maršálek učil i v Indii.

„Měl jsem neuvěřitelné štěstí, že jsem pracoval v Londýně s několika Indy. Když jsem se rozhodoval, co bude po Harrods, tak můj kamarád Sahil, který si mezitím otevřel se svou manželkou v Indii cukrárnu, nemeškal, a nabídl mi, abych rok dovolené, o kterou jsem Harrods požádal, strávil u nich".

Josef Maršálek studoval, cestoval a hledal chutě cukrovinek i v Německu, ve Francii, Itálii. Jeho pozoruhodný životopis teď vyjde knižně, stejně jako jeho cukrářská kniha. A dokonce bude mít v televizi soutěž o pečení.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Tereza Kostková
klíčové slovo:
spustit audio