Jubilejní sezóna Divadla Na Fidlovačce

Proutník pod pantoflem, foto: Divadlo Na Fidlovačce

Kdo dnes ví, že fidlovačka bývalo ševcovské nářadí? Známe to slovo už jenom z klasické hry J.K.Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka a připomíná ho i název jedné z výrazných soukromých divadelních scén v Česku: Divadla Na Fidlovačce. Nuselská scéna vznikla před devadesáti lety v místech, kde pražští ševci slavili tradiční slavnost nazývanou též fidlovačka. Před třinácti lety chátrající divadlo oživil divadelní podnikatel, herec a režisér Tomáš Töpfer a nyní vstupuje do své celkově devadesáté sezóny.

Proutník pod pantoflem,  foto: Divadlo Na Fidlovačce
Divadlo Na Fidlovačce zahájilo sezónu dvěma premiérami. V nich se obrací jak ke svému tradičnímu publiku, tak k těm, kteří mají zájem o moderní divadlo a dramaturgické hledání. Před týdnem, 15. září, zahájilo divadlo premiérou komedie o záletníkovi mezi dvěma ženami. Hra známá pod titulem Taková ženská na krku se v novém překladu jmenuje Proutník pod pantoflem a napsal ji nekorunovaný král zábavného divadla Georges Feydeau. Podle uměleckého šéfa divadla Juraje Deáka je Fidlovačka ve skvělé kondici.

"Do devadesáté sezóny Divadla Na Fidlovačce a naší třinácté, toho novodobého Divadla Na Fidlovačce, vstupujeme v dobré kondici. Začínáme v duchu našich nejlepších tradic krásnou komedií, kterou režíruje pan Töpfer, Proutník pod pantoflem od Feydaua. Je to velmi dobrý začátek sezóny, aby naši diváci viděli, že pokračuje ta stará dobrá Fidlovačka. K dobré kondici našeho divadla patří i to, že jsme schopni udělat také divadlo úplně jiného typu. Snažíme se o něj na komorní scéně. Letos jsme pozvali mladého režiséra Jana Jirků, který si s sebou přivedl mladou dramaturgyni Adélu Šotolovou."

Tři holky jako květ,  foto: Divadlo Na Fidlovačce
Společně tento tým připravil inscenaci hry Tři holky jako květ od irské dramatičky Elaine Murphyové. Dramaturgyně Adéla Šotolová vysvětluje, že hra měla světovou premiéru v roce 2008 na dublinském Fringe festivalu.

"Je to úplná novinka a našla jsem ji v nabídce agentury Dilia. U nás se ta hra ještě neuváděla. Mě zaujala proto, že poskytuje úžasnou příležitost pro herečky tří generací a ty postavy jsou obyčejné ženy, nejsou to žádné hrdinky, babička, maminka a vnučka. A postupně nám skládají příběh celé své rodiny. Je to vyprávění a prolétá se jako cop a z těch sdělení jednotlivých postav se skládá mozaika a vzniká komplexní příběh té rodiny."

Není to komedie, předpokládám...

"Není to komedie, ale je to velmi vtipné. Kritici psali o té hře, že to je smích skrz slzy. Je to dojemné a velmi vtipné."

Které tři herečky hrají ty hlavní a jediné tři postavy?

Juraj Deák,  foto: Divadlo Na Fidlovačce
"Ta nejmladší je Marie Doležalová, prostřední, maminka, tu hraje Iva Pazderková a babičku hraje Eliška Balzerová."

Monology potřeštěné rebelující maturantky, psychicky se hroutící prodavačky z dámského oddělení a penzistky pečující o nemocného manžela se neuzavírají do světa žen. Stejně jako irská autorka nešetří ženy, nešetří ani muže. Co dalšího divadlo připravuje na nejbližší měsíce? Bude to opět sázka na klasiku. Více Juraj Deák, umělecký ředitel Divadla Na Fidlovačce.

"Jako další velký titul dělám já My fair lady a ten titul asi nemusím obzvlášť přibližovat. Líza je role pro Terezku Bebarovou a tentokrát jsme poprosili i slečnu Báru Mošnovou z jihlavského divadla, která k nám od nové sezóny nastupuje, aby Terezku alternovala."

Jako Henry Higgins se představí Tomáš Töpfer a plukovníkem Pickeringem bude Otakar Brousek ml. Premiéra bude 24. listopadu. Tou dobou si Divadlo na Fidlovačce připomene 90 let existence; otevřeno bylo v roce 1921 a s dvacetiletou přestávkou působí díky stejnojmenné nadaci dodnes.