Kabinet nemá ve Sněmovně podporu pro prodloužení stavu nouze

Vláda hnutí ANO a ČSSD nemá v Poslanecké sněmovně podporu pro svůj návrh na další prodloužení nouzového stavu. Koalice Spolu - tedy ODS, lidovců a TOP 09 - oznámila, že se definitivně rozhodla prodloužení nepodpořit. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle šéfů tří opozičních stran odmítá konstruktivní diskuzi. Strany mimo jiné bez úspěchu žádaly, aby vládní koalice umožnila projednat takzvaný odškodňovací zákon. Trojkoalice také kritizovala hnutí ANO za to, že nepodpořilo ve Sněmovně projednání návrhu volebního zákona. Prodloužení stavu nouze zatím spíš odmítají také Piráti, Starostové a nezávislí a SPD. Podporu už odmítli i komunisté, kteří prodloužení nouzového stavu zatím vždy podpořili. Stav nouze aktuálně platí do neděle 14. února. Na nouzový stav je navázána většina klíčových opatření proti covidu-19.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uložil ministrům řešit situaci, která by nastala, kdyby Poslanecká sněmovna neumožnila vládě prodloužit nouzový stav. Varoval, že bez nouzového stavu nebude možné řešit situaci v nemocnicích přeplněných pacienty s covidem-19. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že pokud by Sněmovna nesouhlasila s prodloužením nouzového stavu, kabinet by po 14. únoru prostřednictvím ministerstva zdravotnictví vyhlásil veškerá možná opatření proti šíření covidu-19 podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Podle Hamáčka lze počítat s tím, že postup by znamenal znovu řadu žalob.

Ministerstvo školství předpokládá, že pokud by Sněmovna dále neprodloužila nouzový stav, mohly by školy zůstat zavřené podle zákona o ochraně veřejného zdraví.  Už při vypuknutí epidemie loni na jaře rozhodlo ministerstvo zdravotnictví o přechodu škol na výuku na dálku právě na základě tohoto zákona.