Kácení stromů v okolí silnic má přísnější pravidla

auta_alej3.jpg

Z okolí českých silnic mizí stromy rychlostí Ferrari Michaela Schumachera v dobách největší slávy. Z průzkumu sdružení Arnika vyplynulo, že za posledních pět let zmizelo v alejích podél silnic 2. a 3. třídy téměř 55 tisíc stromů, zatímco vysázeno bylo jen necelých třicet tisíc - a to ještě ne všechny v okolí silnic. Situace dospěla tak daleko, že se do ní aktivním způsobem zapojilo Ministerstvo životního prostředí.

V průzkumu sdružení Arnika nejsou zohledněny kraje Královehradecký, Středočeský a Vysočina, jejichž silniční správy odmítly poskytnout požadované údaje. Celkový počet pokácených stromů tak může být ještě podstatně vyšší. Tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková vysvětluje, jaké důvody vedou Ředitelství silnic a dálnic, případně jednotlivé kraje, ke kácení stromů.

"Bohužel často za tím byly tzv. důvody větší bezpečnosti na silnicích. Z těch statistik, které máme k dispozici vyplývá, že ten strom není důvodem dopravní nehody. Za nehodou se skrývá nepřiměřená jízda, nedostatečná pozornost řidiče, nepřizpůsobení jízdy vozovce. Samozřejmě kácení stromů je naprosto zbytečné, strom by měl padnout opravdu pouze pokud je nemocný nebo ohrožuje pádem na vozovku bezpečnost provozu."

Například Ředitelství silnic a dálnic má v plánu v letošním roce pokácet zhruba 3300 stromů. Jejich seznam předložilo České inspekci životní prostředí, která teď žádost posoudí. Podrobněji se k tomu vyjádřila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

"Vzešel návrh 3320 kusů stromů, které jsou buď úplně uschlé nebo jejich části by mohly padnout na vozovku. Chtěla bych zdůraznit, že se rozhodně nejedná o kácení alejí, ale pouze jedn, kusů stromů."

Tato čísla se však MŽP příliš nepozdávají. Ostatně i díky loňské kampani sdružení Arnika, které nasbíralo pod petiční archy 26 tisíc podpisů, prosadilo v poslanecké sněmovně novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Pro kácení stromů u silnic tak platí již od 1. prosince nová pravidla. Původní praxe, kdy bylo možné kácení pouze nahlásit už nestačí! Nyní musí jedn. aktéři sepsat žádost a rozhodující slovo o tom, které stromy je možné pokácet bude mít zmiňovaná inspekce životního prostředí. Náměstek František Pelc vyzval všechny, kdo chtějí stromy kácet, k účinné spolupráci.

"Osobně jsem připravil dopis, který odejde generálnímu řediteli silnic a dálnic a jedn. krajům, aby postupovali v souladu se zákonem a veškerá kácení probíhala ve správním řádu a bylo vyhodnoceno, co se dělá správně a co ne."

Arnika znovu bije na poplach, protože v případě, že by bylo opravdu pokáceno plánovaných 3300 stromů, tak by kolem českých silničních komunikací při předpokládané desetimetrové mezeře, bylo zlikvidováno 33 km alejí. Mluvčí Kasiková však na lidi z ministerstva spoléhá a doufá v pozitivní obrat.

"Důvod, proč jsme se na to snažili upozornit jsou různé signály např. ze Zlínského kraje. Věřím tomu MŽP i ČIŽP díky snaze, kterou věnují ochraně stromů, tak se jim podaří kácení zabránit. Bohužel signály především z Ředitelství silnic a dálnic opět nasvědčovaly kácení mnoha stovek stromů a proto jsme se snažili na to upozornit."