Kajakář Prskavec podruhé v životě ovládl slalomářské MS

Kajakář Jiří Prskavec se podruhé v kariéře stal mistrem světa ve vodním slalomu. Finálovou jízdu ve španělském Seu d'Urgell vyhrál s téměř dvousekundovým náskokem před domácím rivalem Davidem Llorentem, který se připravil o titul dotykem branky. Druhý český finalista Vít Přindiš obsadil se čtyřmi trestnými sekundami šesté místo stejně jako mezi kanoistkami Tereza Fišerová. Čeští vodáci v Seu získali jedinou individuální medaili, ale v každé ze čtyř disciplín si zajistili účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Prskavec se ziskem titulu hned ujal vedení v interní kvalifikaci. Šestadvacetiletý Prskavec se na světový trůn vrátil po čtyřech letech od triumfu v Londýně.

Další výsledky ze sportu:

Kanoistka Martina Satková se opět stala mistryní světa ve sjezdu na divoké vodě. V Seu d'Urgell ovládla finále singlkanoistek a rozšířila sbírku svých zlatých medailí ze seniorských šampionátů. V roce 2018 vyhrála ve švýcarském Muotathalu dokonce čtyři disciplíny. Celkem čeští reprezentanti ve Španělsku získali šest medailí. V závodě singlkajakářek získala stříbro Anežka Paloudová a bronz Barbora Dimovová. Mezi singlkanoisty byl druhý Ondřej Rolenc a třetí Vladimír Slanina. V kategorii deblkanoistů vybojovali stříbro Marek Rygel a Petr Veselý. Ve všech případech Češi nestačili na francouzské soupeře, kteří šampionát ve sjezdu na divoké vodě ovládli.

České házenkářky vyhrály i druhý zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2020. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného zvítězily v Severní Makedonii 37:29 a navázaly na středeční domácí triumf nad Portugalskem. Po vyrovnaném prvním poločase rozhodly reprezentantky utkání ve Skopje po změně stran, kdy zcela dominovaly. Český celek po úvodních dvou z celkových šesti zápasů kvalifikace vede čtyřčlennou skupinu společně s favorizovaným Švédskem, které má rovněž čtyři body a lepší skóre. Severní Makedonie a Portugalsko jsou bez bodu. Na šampionát v příštím roce do Norska a Dánska postoupí první dva týmy z každé skupiny.