Kalendárium

Tentokrát si připomeneme 160. výročí narození hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Šedesátiny slaví v těchto dnech režisérka a scenáristka Marie Poledňáková a sedmdesátiny Jiří Srnec, který je zakladatelem a uměleckým šéfem Černého divadla. Další jubilantkou je zpěvačka Hana Zagorová, která oslavila 55. narozeniny. Připravila Eva Petržílková.

Začneme vzpomínkou na velikána české vážné hudby: Jakobín, Čert a Káča, Rusalka, Armida, Slovanské tance, IX. symfonie Z Nového světa a Stabat mater patří k nejznámějším dílům vynikajícího českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka. V těchto dnech si připomínáme už 160. výročí jeho narození. Složil 9 symfonií, 16 smyčcových kvartetů, symfonické básně na Erbenovy baladické náměty, množství děl orchestrálních, sborů a písní i děl houslových a klavírních. Je naším nejznámějším a ve světě nejhranějším českým umělcem vůbec. Jeho hudební invence byla nevyčerpatelná a krása melodií neopakovatelná. Antonín Dvořák byl umělcem skromným, nábožensky hluboce založeným, miloval přírodu, byl však i obdivovatelem všeho civilizačního pokroku. Především byl však geniálním skladatelem. Šedesátiny slaví v těchto dnech režisérka a scenáristka Marie Poledňáková. Kdo by neznal její televizní filmy - Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, které byly prodány do 33 zemí světa. V roce 1998 byla její komedie "S tebou mě baví svět" zvolena nejoblíbenější českou veselohrou století. Divácky úspěšný byl i film Dva lidi v zoo, z jehož natáčení vzpomněla Marie Poledňáková úsměvnou historku:


Dva důvody ke kulatým oslavám má letos Jiří Srnec - režisér, herec, scenárista, scénograf, hudební skladatel a především zakladatel a umělecký šéf Černého divadla. Poté, co 29.srpna oslavil své sedmdesáté narozeniny, jej na podzim čeká ještě 40. výročí existence souboru, jemuž tleskali diváci takřka ve všech koutech světa. Jiří Srnec je absolventem Vyšší školy uměleckoprůmyslové, konzervatoře a loutkářské katedry Akademie múzických umění. Právě už při studiu přišel s nápadem založit divadlo. Začal se zabývat tím, že herec v černém kostýmu není na jevišti vidět, a tím ožívají předměty, s nimiž pracuje. Přelomovou roli sehrál rok 1962. Tehdy ještě poloamatérský soubor divadelníků dostal pozvání na prestižní festival do skotského Edinburghu... Sedm nadšenců tehdy sklidilo velký úspěch a o jejich dalším profesionálním zaměření bylo rozhodnuto. Jiří Srnec tak od roku 1961 působí jako umělecký vedoucí Černého divadla, známého také jako "malé divadlo velkých zázraků", s nímž podniká především zájezdy do zahraničí. Soubor dosud hostoval na více než šedesáti mezinárodních festivalech a uskutečnil přes 250 turné ve všech světadílech kromě Antarktidy. Získal řadu ocenění. V období 1989 až 1991 působil Jiří Srnec také jako zakladatel a umělecký vedoucí souboru Imaginativ Praha. Krátká ukázka naznačila o kom bude řeč nyní: Devět vítězství v anketě o Zlatého slavíka a více než milión prodaných desek má na svém kontě zpěvačka Hana Zagorová, která tento týden oslavila 55. narozeniny. Mimořádně úspěšné období, korunované ziskem "slavíků" v letech 1977 až 1985, provázely např. hity Diskohrátky, Maluj obrázky a Duhová víla. Hrála také jednu z hlavních rolí ve filmu Zdeňka Podskalského Trhák a účinkovala v televizních recitálech Dluhy Hany Zagorové a Výtah v hotelu Sen, k nimž si psala scénáře. Připravovala a uváděla noční televizní pořad s názvem Když nemůžu spát. Je autorkou řady písňových textů a v roce 1996 napsala autobiografickou knihu "Než to zapomenu". V současnosti připravuje spolu se svým manželem pěvcem Štefanem Margitou zábavný pořad Hogo Fogo na TV Nova.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio