Kalendárium

Jaroslav Vojta

V Kalendáriu si dnes s Evou Petržílkovou připomeneme mj. narozeniny pěvkyně Urbanové, výročí úmrtí herce Vojty či 175 let od narození cestovatele Náprstka.

Jaroslav Vojta
Začneme ukázkou z rozhlasového archívu: Že se všechno zamotalo, bylo opravdu dobře. Jinak by byly české divadlo, film i rozhlas ochuzeny o vynikající herecké umění Jaroslava Vojty - člena Národního divadla. V těchto dnech si připomínáme výročí jeho úmrtí.


Eva Urbanova
Čtyřicáté narozeniny oslavila tento měsíc operní pěvkyně Eva Urbanová. Byla mimo jiné členkou opery Divadla J.K.Tyla v Plzni a v roce 1990 se stala sólistkou pražského Národního divadla. Šest let nato dostala angažmá v Metropolitní opeře v New Yorku, hostovala v milánské La Scale, curyšském Open House a v norské opeře. Její umění bylo oceněno Cenou Gramy Classic /93/, Cenou Thálie /97/ a Cenou classic 98. A ještě jedna zajímavost před hudební ukázkou: Málokdo ví, že tato vynikající pěvkyně s výjimečným dramatickým sopránem po skončení školy zpívala dokonce v rockových kapelách...

Vojtech Naprstek
Na krásný zpěv i úspěchy Evy Urbanové by byl jistě hrdý významný český vlastenec, sběratel, cestovatel a mecenáš Vojtěch Náprstek. Ten se narodil právě před 175 lety. V letech 1848-58 žil v USA, kde organizoval činnost amerických Čechů a založil zde první český časopis. Po návratu do Prahy se stal zastáncem ženských emancipačních snah a přispěl k založení mnoha ženských spolků. V roce 1862 založil známé Náprstkovo české průmyslové muzeum, které dodnes zahrnuje významné etnografické sbírky.


Malíř, grafik, ilustrátor a hudebník - to vše charakterizuje osobnost Jana Antonína Pacáka, který tento týden oslavil 60. narozeniny. Pro celou generaci rockových fanoušků zůstane jeho jméno navždy spjato se skupinou Olympic, v níž jako bubeník zažil zlatou éru českého big beatu koncem 60. let.


Autor: Eva Petržílková
spustit audio