Kalendárium

Herec Jiří Voskovec a malíř Zdeněk Burian - dvě významné osobnosti českého kulturního života. Oba se narodili v roce 1905 a 1.července před 20 lety zemřeli. Více o nich se dozvíte od Evy Petržílkové.

Herec, dramatik, významný představitel meziválečné divadelní avantgardy - Jiří Voskovec vytvořil spolu s Janem Werichem nezapomenutelnou dvojici, která v letech 1927-38 napsala a v Osvobozeném divadle uvedla řadu pokrokových her - např. West Pocket Revue, Golem, Caesar, Kat a blázen, Těžká Barbora, Balada z hadrů. Osobitá dvojice moderních klaunů si zahrála také ve filmech. S režisérem Martinem Fričem natočila Hej-rup a Svět patří nám. Za války dvojice působili Voskovec a Werich v USA. Po válce se pak snažili obnovit v nových podmínkách Osvobozené divadlo.... V roce 1948 však odešel Jiří Voskovec do zahraničí. Po krátké činnosti v Paříži v UNESCO, působil v USA jako filmový a divadelní herec. Ve vedlejší roli se objevil ve snímku Dvanáct rozhněvaných mužů. Do vlasti se ale už nevrátil. Jak říkal, nechtěl být hostem komunistické vlády.


Když se vysloví jméno malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, řada posluchačů si jistě vybaví jeho ilustrace k dobrodružným knihám. Tvorba vynikajícího umělce zahrnuje kromě rozsáhlé vědecko a didakticko-popularizační ilustrace - zvláště v oboru paleobotaniky, paleozoologie a paleoantropologie také obrazy - akvarely a kvaše. A jak vzpomínal po letech na své začátky?

Autor: Eva Petržílková
spustit audio