Kalendárium

Dnes s Kateřinou Brezovskou připomínáme pětasedmdesátiny první dámy českého jazzu Vlasty Průchové a nedožité narozeniny herečky Dany Medřické.

Vlasta Průchová za svou dlouhou pěveckou kariéru spolupracovala s plejádou špičkových orchestrů a muzikantů. Vystupovala i se svým synem Janem Hammrem - skladatelem filmové hudby a držitelem ceny Grammy žijícím v USA. Nejraději ovšem vystupovala po boku svého manžela Jana Hammera vynikajícího jazzmana a občanským povoláním kardiologa. V letech husákovské normalizace se Vlasta Průchová musela nuceně na mnoho let odmlčet a prvních reprezentačních nahrávek se dočkala až po roce 1989. Babička čtyř vnoučat, které vzdal hold i Louis Armstrong, dodnes rozdává svůj životní optimismus a radost z hudby čtyřikrát až šestkrát do měsíce na jazzových pódiích. Přestože oslavila tato vynikající zpěvačka 75 let vystupuje s hudebníky, kteří jsou o několik generací mladší.


Vedle divadla jsme se s uměním Dany Medřické od čtyřicátých let mohli potkávat i ve filmu. Podle některých odborníků byla někdy nazývána českou Katherine Hepburnovou. I když český film ji v sedmdesátých letech neposkytl mnoho rolí odpovídajících jejímu talentu, nepřestala být jednou z našich předních hereček. V tomto období vytvořila řadu postav v televizi a také v rozhlase.