Kalendárium

pěvec Ivo Žídek

Tentokrát pro vás Kalendárium na připravila Eva Petržílková. Připomeneme si českého pěvce Ivo Žídka a zpěvačku, herečku a moderátorku Pavlínu Filipovskou.

pěvec Ivo Žídek
Začneme vážnou hudbou: Ke hvězdám "zlaté éry" české poválečné opery patří český pěvec Ivo Žídek. Pro lyrický tenor zajímavého světlého témbru byl vyhledávaným představitelem především operních milovníků. Celoživotní a nejznámější Žídkovou rolí byl chytrý a sebejistý chasník Jeník ze Smetanovy Prodané nevěsty. S Jeníkem jako mladičký jednadvacetiletý tenor na prknech "Zlaté kapličky" v roce 1947 začínal a na vrcholu pěvecké "dospělosti" s ním oslavil i své padesátiny... Uznávaný pěvec a nositel Ceny Thálie Ivo Žídek, který v pondělí 4. června oslavil pětasedmdesátiny, spojil svůj umělecký život s Národním divadlem, na jehož scéně zpíval v operách českých i zahraničních autorů čtyřicet let...


Pavlína Filipovská
Šedesáté narozeniny oslavila před několika dny zpěvačka, herečka a moderátorka Pavlína Filipovská. Za stěžejní bod ve své práci považuje angažmá v divadle Semafor, hned poté hojnou spolupráci s televizí, kde vyzkoušela všechny profese a setkala se s mnoha cennými spolupracovníky. Mnohým divákům se líbila především ve filmech "Ta naše písnička česká" a v "Procesí k panence". Následující ukázka je z jejího pořadu, v němž si povídá s Miroslavem Horníčkem o hudbě.. Ukázka z rozhlasového archívu dnešní kalendárium zakončila, těším se opět naslyšenou za 14 dní, kdy se ještě zastavíme nad výročími měsíce června.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio