Kalendárium

V dnešním Kalendáriu si spolu s Evou Petržílkovou připomeneme významného představitele české vědeckofantastické literatury - Josefa Nesvadbu, životní jubileum Jana Schmida - zakladatele a šéfa pražského Studia Ypsilon, herečky Heleny Růžičkové a v závěru se setkáme s oštěpařem Janem Železným, nejlepším světovým atletem loňského roku.

První výročí, o kterém bych se dnes chtěla zmínit, se týká literatury: Tarzanova smrt, Einsteinův mozek, Tajná zpráva z Prahy, Případ zlatého Buddhy a Minehava podruhé - to je alespoň několik titulů knih významného představitele české vědeckofantastické literatury - Josefa Nesvadby. 19. června oslavil své 75. narozeniny. Málokdo ale ví, že Josef Nesvadba je původním povoláním také úspěšný lékař - psychiatr. A jaký vliv mělo občanské povolání na jeho literární činnost? Několik knih Josefa Nesvadby také inspirovalo filmové tvůrce - připomenu filmy Zabil jsem Einsteina, pánové, Zítra vstanu a opařím se čajem a Upír z Feratu. V posledním jmenovaném snímku si zahrála i další osobnost dnešního Kalendária:

A sice Jan Schmid - zakladatel a šéf pražského Studia Ypsilon, který oslavil 14. června 65. narozeniny. Populární Ypsilonku založil před 37 lety v Liberci, od té doby se na její činnosti podílí nejen jako autor, režisér a herec, ale je i hlavním tvůrcem grafické podoby divadelních představení, navrhuje kostýmy a plakáty. Věnoval se i rozhlasu, napsal a ilustroval několik knih. Jako herec se objevil ve filmech Ovoce stromů rajských jíme, Kalamita a Farářův konec. On sám herectví považuje za jedno z nejnáročnějších povolání..


Mnozí z vás určitě poznali herečku, která je nepřehlédnutelnou postavou i osobností mezi českými komediálními umělkyněmi - Helenu Růžičkovou. Představitelka Heduš Homolkové z Papouškovy trilogie o rodině Homolkových a matky Škopkové v Troškově trilogii Slunce, seno, jahody, Slunce, seno, a pár facek a Slunce, seno, erotika, oslavila 13. června své pětašedesátiny. Smích rozdávala ve více než dvou stovkách filmů - vzpomenu např. tituly Všichni dobří rodáci, Pane, vy jste vdova! a Příště budeme chytřejší, staroušku! Dramatické role se dočkala v televizním seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje. Zahrála si i v televizní adaptaci knihy Evy Kantůrkové Přítelkyně z domu smutku.


Oštěpař Jan Železný, nejlepší světový atlet a Český sportovec loňského roku, oslavil tento měsíc pětatřicáté narozeniny. Dvojnásobný mistr světa ze Stuttgartu a Göteborgu si uznání veřejnosti vydobyl nejen brilantními výkony na atletickém oválu, ale též skromným vystupováním a jasnými názory. Ač má ve sbírce tři zlaté medaile z olympijských her v Barceloně, Atlantě a Sydney, půltucet světových rekordů a druhé místo v anketě o českého atleta století za legendárním Emilem Zátopkem, zůstává normálním člověkem bez hvězdných manýr.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio