Kalendárium

0:00
/
0:00

První letošní kalendárium připomene třeba výročí České filharmonie nebo výročí, které slaví postavičky ze Studia Kamarád.

Česká filharmonie,  foto: archiv ČRo
Česká filharmonie vznikla v roce 1894, její historicky první koncert se ale konal až o dva roky později, proběhl na začátku ledna 1896 v pražském Rudolfinu a dirigoval jej Antonín Dvořák.


Mejla Hlavsa  (vpravo) s Václavem Havlem
A u hudby ještě v kalendáriu zůstaneme, i když podstatně změníme žánr. Připomeneme, že před deseti lety zemřel Mejla Hlavsa, mimo jiné člen legendární skupiny The Plastic People of the Universe. V roce 1997 vyprávěl Hlavsa v rozhlasovém pořadu třeba o tom, jak se skupina seznámila s Egonem Bondym.

"Seznámil nás s ním Ivan Jirous, který s ním pobýval v psychiatrické léčebně. Pozval ho na vystoupení Plastiků, tužím, že to byl rok 1972 a Bondy byl plný dojmů a nadšený a říkal: ´To je nádherné, takoví krásní lidé, takové nádherné vystoupení, ale stejně jsem přesvědčen, že by raději poslouchali texty Egona Bondyho.´ My jsme v té době hodně trpěli tím, že jsme zpívali anglicky a věděli jsme, že to je chyba, že to chce zpívat česky. Bondy nám přinesl své sbírky z 50., 60. a začátku 70. let a tam jsme vybrali takový ten první stěžejní repertoár, který pak byl na té desce Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned. Byly nám blízké, ačkoli se Bondy nikdy netajil svým marxismem, maoismem a levičáctvím, ale levičáci tohoto typu mi jsou čímsi blízcí."

Duchovně vám je blízký jaký proud?

"Já jsem katolík a musím říct, že asi v tomto místě, prostoru a historii je pro mě křesťanství to, co dokážu žít a rozumem pochopit."


Jů,  Muf Supermuf a Hele
Snad všechny české děti znají dvě plyšové postavy, které je už roky provázejí nedělním ránem. Jů a Hele se poprvé objevili ve Studiu Kamarád a na obrazovce vydrželi s přestávkami už třicet let. Postupně jim v moderování pomáhali i další kolegové, Harry Šoumen, Muf Supermuf nebo Tryskomyš. Podoba postaviček je dílem výtvarníka Stanislava Holého a své hlasy jůhelákům propůjčili Ota Jirák a Jiří Lábus.


Zvláště na přelomu roku praskaly české lyžařské areály díky ideálním podmínkám ve švech. Kdo ví, jestli si někdo z nadšených vyznavačů tohoto zimního sportu vzpomněl na jeho průkopníky Josefa Rösslera-Ořovského a jeho bratra Karla, kteří v lednu 1887 pomalu sjížděli Václavské náměstí. Pokud je ve tmě zahlédl nějaký večerní chodec, stal se svědkem historické události - prvního lyžování v českých zemích.