Kalendárium

Святая Здислава
0:00
/
0:00

Kalendárium se bude věnovat třeba Zdislavě z Lemberka nebo mezinárodnímu dni muzeí.

Začneme tentokrát na Kladensku roku 1775. Tehdy tam totiž objevili větší nález uhlí a událost je považována za významný mezník v historii hornictví v regionu. Jak k tomu došlo, vysvětlí Tomáš Voldráb z Hornického skanzenu v Mayrau.

"Objev uhlí na Kladensku je tradičně spojován s historkou o krtkovi, který vynesl na povrch kousky uhlí. Nalezli je dva dřevorubci Václav Burgr a Jakub Oplt z Buckova, dnešního Buštěhradu, kteří vyhrábli z krtčí hromádky lesklé kameny. Donesli je buštěhradskému kováři, který je hodil do ohně a zjistilo se, že hoří, takže potvrdil, že kameny, které v lese našli, je kamenné uhlí a dá se využívat."

Je na té pověsti něco pravdy?

"Místo nálezu potom prohlédl zámecký ředitel Jaroška a podal zprávu bavorskému kurfiřtu Maxmiliánu Josefovi. Jsou tedy doloženy písemné zprávy a příběh o nálezu uhlí je skutečně potvrzen historickými prameny a je dokonce podložena existence všech jmenovaných. Ona totiž buštěhradská vrchnost udělila nálezcům uhlí za odměnu deputát a to doživotně a dávala jim 15 strychů ročně. Přišlo se na to až po 106 letech, protože poznámka o doživotním používání deputátu byla v pozdějších letech jaksi vynechána a odměnu pobírali i potomci obou nálezců. Až poté se omyl objevil a neoprávněný deputát byl potomkům nálezců odebrán."


Národní muzeum, muzeum stříbra, poštovní či policejní muzeum, Technické muzeum Tatra nebo památník Dr. Emila Holuba, to je jen část z velkého počtu muzeí, která můžete v Česku navštívit. Svůj svátek, který se připomíná od roku 1978, slavila muzea v úterý.


Před 15 lety svatořečil papež Jan Pavel II. při své návštěvě v Olomouci Zdislavu z Lemberka. Manželka Havla z Lemberka, která podle Dalimilovy kroniky, křísila mrtvé, uzdravovala chromé a malomocné a slepým vracela zrak, zemřela v roce 1252 a je pohřbená v chrámu svatého Vavřince v Jablonném v Podještědí. Lidé tam dodnes navštěvují její hrob i Zdislavinu studánku, o jejíž vodě se říká, že uzdravuje a k léčení očních nemocí ji užívala i Zdislava.

Za blahoslavenou byla prohlášena v roce 1907 a v roce 1995 pak kanonizována. Spolu s ní papež prohlásil za svatého i kněze Jana Sarkandera.


Inka Zemánková
Před deseti lety zemřela swingová zpěvačka Inka Zemánková. Kromě zpívání se objevila i v několika filmech. V jednom z nich, Hotelu Modrá hvězda, zazněl i její největší hit - Slunečnice.