Kalendárium

Náchodský zámek
0:00
/
0:00

Ještě jednou se v kalendáriu vrátíme k selskému povstání z roku 1775. Nezapomeneme ale také na tragédii Hanče a Vrbaty nebo výročí slavnostního otevření Karlštejna.

Náchodský zámek
V minulém vydání kalendária byla řeč o Antonínu Nývltovi, rtyňském rychtáři a vůdci selského guberna za povstání roku 1775. Události tohoto selského povstání zachytil v jedné ze svých knih Alois Jirásek a, jak říká historik Ladislav Hladký, vydal ji ke stoletému výročí.

"Jirásek tohle zachycuje v románu Skaláci, což je jedno z jeho prvních děl, první větší dílo, které psal v letech 1873-1884. Roku 1885 to pak vyšlo v Laciné knihovně u nakladatele Jana Otty."

Ne všechno se stalo tak, jak to Jirásek ve svém díle líčí. Rozdíl je třeba v popisu událostí na Náchodském zámku, kam přišli povstalci jednat o svých robotních požadavcích.

"Skaláci začínají posledním rokem sedmileté války. Pak to pokračuje dál, ty příhody obyvatel té skalky, kterou se nepodařilo zřejmě dodneška lokalizovat, alespoň já jsem nepřišel na to, kde by to mělo být. Jirásek má ve Skalácích pouze napsáno, že je to statek na skalce v obci Ž. Ale není jasné, která by to byla obec na Náchodsku, jsou tam reálie z tehdejšího náchodského panství, ale zřejmě to byla Jiráskova literární fikce, že záměrně zamlčel hlavní místo děje. A pak je tam rozdíl mezi skutečností a tím, co líčí Jirásek v románu, v tom, že Jirásek píše, že cestou, jak odjíždějí ze zámku, chytili prchajícího knížete Josefa Parrila Piccolominiho. Posledního Piccolominiho, který zemřel roku 1783. V té době ale vrchnost na zámku v Náchodě vůbec nebyla."


Před 95 lety zahynuli v Krkonoších při Mezinárodním lyžeckém závodu distančním na padesát kilometrů o věčně putovní cenu Českého zemského svazu ku povznesení návštěvy cizinců v království českém závodník Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata. Když závodníci vyráželi bylo poměrně teplo, na trase se počasí ale brzy změnilo. Vyčerpanému, podchlazenému jen lehce oblečenému Hančovi půjčil Vrbata, který se přišel na závod podívat, své oblečení a vydal se pro pomoc. Ani jednoho z nich se ale nepodařilo zachránit. Hanče našla záchranná četa ještě živého, brzy ale na následky podchlazení zemřel. Vrbata byl nalezen zmrzlý. Jejich příběh zachytil film Synové hor a v Krkonoších je připomíná i Mohyla Hanče a Vrbaty. Den, kdy se tragédie stala, 24. březen byl vyhlášen Dnem horské služby.


Foto: www.czechtourism.cz
V březnu roku 1357 byl za účasti císaře Karla IV. slavnostně otevřen Karlštejn. Hrad, který měl podle jeho zakladatele střežit korunovační klenoty a relikvie. Pověst o tom, že za hradbami Karlštejna se nesměla zdržovat žádná osoba ženského pohlaví, byla později námětem divadelní hry Jaroslava Vrchlického podle ní pak režisér Zdeněk Podskalský natočil oblíbený muzikál Noc na Karlštejně.