Kalendárium

0:00
/
0:00

Jan Otto, Vincenc Josef Rott nebo Josef Beran - to jsou jména, o kterých dnes bude řeč v Kalendáriu. Připomeneme i to, proč se v sobotu slavil Den válečných veteránů. Rubriku připravila Martina Lustigová.

Před 165 lety se narodil známý český nakladatel Jan Otto. Ottův slovník naučný, v mnoha domácnostech zkracovaný na "Oťas" nebo "Oťák", vycházel od roku 1888 až do roku 1909 a má celkem 28 dílů. Encyklopedie už v mnoha oborech zastarala, přesto je o ni zájem i v 21. století. Vedle naučné literatury vydávalo Ottovo nakladatelství také beletrii a seznamovalo české čtenáře s domácími i zahraničními autory.


Opravdu starobylou tradici má Železářství U Rotta. Prodejnu na Malém náměstí v centru Prahy otevřel v listopadu 1840 Vincenc Josef Rott. A nejen železářství, ale i rod Rottů má poměrně bohatou tradici. Pokračuje Jiřina Chrastilová z Pražské informační služby: "První zprávy o této rodině máme z roku 1631, kdy se pražský měšťan Tomáš Rott z Prahy přestěhoval do Českého Brodu. Předpokládá se, že měl zřejmě nějaké problémy s náboženstvím. A jejich potomci se zase pro změnu za 200 let vrátili v 19. století do Prahy." A pro zajímavost: do rodiny Rottů patřila mimo jiné i spisovatelka Karolína Světlá.

Ale zpátky k podnikání. "Ten první obchod nebyl tam, kde ho známe, ale byl naproti v čísle 10. A teprve následnou činností a následnou prosperitou se domohl toho, že se v roce 1855 přestěhoval do vlastního domu číslo popisné 142. A to je ten dům, který nesl domovní znamení tří bílých růží. Je to předchůdce toho dnešního domu U Rotta."Železářství se rychle rozvíjelo a bylo známo i za hranicemi. Proč měl Rottův obchod takový úspěch? "Mimo jiné také pro obrovský sortiment, protože se tam prodávalo všechno možné od drobných věcí až po velké stroje. Dokonce se tam prodávaly i hudební nástroje."

Díky prosperující firmě mohl syn Vincence Josefa Rotta Ladislav koupit i další domy. A na konci 19. století nechal původní renesanční dům strhnout. "Nechal architektem Eduardem Rechziegelem postavit nový třípodlažní dům, který byl potom na průčelí zdoben freskami podle kartonu Mikoláše Alše. A právě v těch figurách a alegoriích řemesel a zemědělství, které jsou na fasádě, jsou shrnuty i všechny ty železářské nástroje a přístroje, které se právě v tomto domě prodávaly."

Firma se dál rozšiřovala i za první republiky, kdy byla přetvořena na akciovou společnost. Právě kvůli tomu, že firma byla akciovou společností, nezískali po roce 1989 potomci rodiny Rottů dům v restituci, ale museli si ho znovu koupit.


Před 60 lety byl arcibiskupem pražským a primasem českým jmenován Josef Beran. Za první republiky byl rektorem pražského arcibiskupského semináře a vyučoval také na Teologické fakultě Univerzity Karlovy. Po atentátu na Heydricha byl zatčen a uvězněn v koncentračním táboře. Po únoru 1948 se odmítl podřídit komunistické moci. Režim ho izoloval a internoval. Po propuštění v roce 1963 musel odejít z Prahy. V lednu 1965 ho papež jmenoval kardinálem. Komunistický režim Beranovi dovolil vycestovat do Říma, vrátit už se ale nemohl. Je jediným Čechem, který je pochován v kryptách pod bazilikou sv. Petra v Římě, v místě, které je vyhrazeno pouze papežům.


11. listopad je Dnem válečných veteránů. Proč bylo vybráno právě toto datum? 11. listopadu 1918 skončila uzavřením příměří první světová válka. Rakouský císař Karel I. podepsal abdikační listinu. Skončila dlouhá éra Rakousko-Uherska.


11. listopadu roku 1951 byl unesen "vlak svobody". Vlaková souprava tehdy projela devadesátikilometrovou rychlostí Aší na území Německa a zastavila se až v americké zóně.


Jindřich Plachta,  foto: ČTK
Před 55 lety zemřel český herec Jindřich Plachta. Hrál na řadě divadelních scén, ale popularitu mu přineslo hlavně filmové plátno. Můžeme připomenout postavu středoškolského profesora v Cestách do hlubin študákovy duše, spolu s Hugo Haasem hrál v Poláčkových Mužích v offsidu a pro mnoho diváků je nezapomenutelný i jeho výkon ve filmu Karel a já. Plachta také napsal několik knih pro děti. Nejznámější se stal příběh o žirafě Pučálkovic Amina.