Kalousek a Němec prezidentovi sdělili, že noční dohoda pro ně platí

Předseda lidovců Miroslav Kalousek napsal prezidentovi Václavu Klausovi, že lidovci považují dohodu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU z noci ze středy na čtvrtek za platnou. Smlouva o politické vládě stále leží na stole i podle předsedy Unie svobody-DEU Pavla Němce. Reagovat podle nich musí především sociální demokracie.

Kalousek ČTK řekl, že celostátní výbor jeho strany dohodu schválil a KDU-ČSL je připravena ji plnit a dodržet. "Pevně doufám, že úplně stejně se zachovají i moji smluvní partneři - šéf Unie svobody-DEU Pavel Němec a předseda ČSSD Stanislav Gross," řekl Kalousek ČTK v reakci na prezidentovu výzvu, aby mu strany vládní koalice sdělily, zda tuto dohodu definitivně opustily.

Sociální demokraté by podle Miroslava Kalouska měli dostat "ještě nějaký krátký čas" na to, aby přistoupili k dohodě o vládě, k níž ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU dospěly ve čtvrtek ráno. Kalousek uvedl, že při čtvrtečním jednání vyjednávačů ČSSD, KDU-ČSL a unie nebyly v řadách sociálních demokratů žádné rozpory patrné. "Samozřejmě byly přestávky a delegace jednaly odděleně. Co si řekla delegace ČSSD mezi sebou, to nevím a nemohu to nijak komentovat. Ale vždycky, když jsme seděli za stolem, delegace ČSSD konala jednotně, tak jako naše delegace," řekl.