Přehled tisku

0:00
/
0:00

Některé instituce se nemohou smířit s tím, že "rozpočtová odpovědnost" vlády jim omezila zdroje. Proto třeba policie hodlá skončit s placením operátorům za to, že pro ni zprostředkovávají odposlechy. Proto se také na ministerstvu zrodil plán na čtyřprocentní "výpalné" z povinného ručení.

Některé instituce se nemohou smířit s tím, že "rozpočtová odpovědnost" vlády jim omezila zdroje. Proto třeba policie hodlá skončit s placením operátorům za to, že pro ni zprostředkovávají odposlechy. Proto se také na ministerstvu zrodil plán na čtyřprocentní "výpalné" z povinného ručení. O čtyři procenta by se ručení patrně zvýšit muselo, pojišťovny - jak známo - charitu nikdy neprovozovaly. Další nápady na sebe nenechají dlouho čekat.

Občan jako dojná kráva je zdrojem peněz z nejspolehlivějších, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Což o to? Když bude vláda chtít, zdaní nám i pohled na Hradčany. Jen by všechna nová opatření pro získávání zdrojů měla mít jistou vnitřní logiku. Tedy stát by neměl odmítat platit soukromé firmě za službu navíc a zároveň požadovat po motoristech platbu za to, co si zaplatili v daních.

Je to, jako kdyby nemocnice chtěla příplatek třeba za to, že máte pooperační komplikace, čímž jí nepochybně vznikají náklady navíc. V exekutivě by měli pečlivě zvažovat, co ještě budou poplatníci považovat za rozumné. Vzpomenout by si mohli na třicetikorunové poplatky, které špatnou pověst získaly i proto, že pacient měl pocit, že platí dvakrát, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Ludvík Zifčák,  foto: ČTK
Ležel na chodníku na Národní třídě a předstíral mrtvého studenta zabitého policií při demonstraci 17. listopadu 1989. A o více než dvacet let později rozehrál bývalý agent komunistické tajné policie StB Ludvík Zifčák další hru. Tentokrát o velké peníze, píše na titulní straně Mladá fronta Dnes. Jednoduchým trikem může ovládnout známé lázně - Karlovu Studánku, píše list.

Do dvoupokojového bytu v hotelu, který má v nájmu, Zifčák v posledních týdnech přihlásil 27 lidí, kteří díky novému trvalému bydlišti mohou zasáhnout do místních voleb. Kvůli malému počtu obyvatel obce mu takový počet voličů může stačit k vítězství. Ve hře jsou velké peníze, v následujícím volebním období totiž mohou být místní lázně, patřící dosud státu, privatizovány a místo ve vedení radnice je dobrým odrazovým můstkem, píše Mladá fronta Dnes.


Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek uvažuje o tom, že firmy by za veřejné zakázky dostaly zaplaceno, až když vyrovnají vlastní dluhy vůči dodavatelům. Píší to Lidové noviny, podle nichž tak chce ministr zlepšit upadající platební morálku v Česku. "Uvažuji o tom, že firmy, které budou provádět veřejné zakázky, budou muset vždy při vystavení faktury vůči státu doložit, že samy nedluží vlastním dodavatelům. Když budou dlužit, bude stát zvažovat, že jim zaplatí až tehdy, kdy ony splatí vlastní dluhy,"řekl ministr Kalousek listu, který píše, že průměrná splatnost faktur se podle statistik během posledního roku protáhla z 33 na 46 dní.

Foto: Evropská komise
Mnoho firem se kvůli tomu dostává do takzvané druhotné platební neschopnosti, kdy nejsou schopny splácet své závazky jen proto, že samy nedostávají za svou práci zaplaceno. Podnikatelé přitom podle Lidových novin upozorňují, že právě státní firmy se se splácením opožďují. Zlepšením platební morálky státu a jeho firem by se měla zabývat Národní ekonomická rada vlády, uvedl podle deníku ministr Kalousek. Poté by prý mohl přijít na řadu tlak na soukromé firmy prostřednictvím plateb za veřejné zakázky. "Pokud by byla obecná shoda, mohli bychom tak postupovat již od počátku příštího roku," cituje deník ministra financí.


Advokátní kancelář exministra Pavla Němce si podle Hospodářských novin stěžuje u antimonopolního úřadu kvůli tomu, že přišla o šanci na zakázku, jejíž vítěz by za 120 milionů vymáhal dluhy vzniklé soudům. Jde o jeden z tendrů, které zastavil nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pavel Němec podle listu říká, že o stížnosti k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nic bližšího neví a že vše řeší jeho společníci.

Podle jeho sestry, advokátky Jany Navrátilové, s níž kancelář provozuje, se Pavel Němec a spol. chtěli do tendru přihlásit a pracovali na nabídce. "Zrušení veřejné zakázky tak znamenalo nejen značné marně vynaložené náklady související s přípravou nabídky, ale též ztrátu příležitosti získání zakázky," odpověděla deníku Navrátilová e-mailem. ÚOHS tak podle deníku asi bude muset zkoumat, jestli ministerstvo mělo právo zakázku ještě před podáním nabídek zrušit.

Ministr Pospíšil v létě podnikl několik kroků, kterými omezil spolupráci svého úřadu s Němcovou advokátní kanceláří. Zrušen byl například tendr na provozování elektronického systému domácího vězení, který vyhlásila předchozí ministryně Daniela Kovářová. Pravidla tendru se podle Jiřího Pospíšila měnila v neprospěch státu a do řízení vstoupila Němcova advokátní kancelář.

Premiér Petr Nečas tehdy prohlásil, že ministerstvo je potřeba "odněmcovat" a exministr Němec označil věc za osobní mstu. Hospodářské noviny uvádějí, že také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský slibuje, že Pavla Němce "odstřihne od úřadu". Podle deníku po svém předchůdci zdědil smlouvu, podle níž měl Pavel Němec ministerstvu radit v právních otázkách. "Všechno zrušíme," cituje list ministra Jankovského.


Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal čelí již třetímu trestnímu oznámení, podal ho předseda kontrolního výboru sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), píše deník

Kdyby soud Františka Dohnala pravomocně odsoudil, pak by jeho působení v čele úřadu skončilo. Zákon o NKÚ totiž uvádí, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin. Na údajné chyby v nakládání s penězi loni upozornilo kolegium úřadu. František Dohnal pochybení odmítá, píše deník Právo.


Bývalý premiér Mirek Topolánek bude mít dalšího silného protikandidáta v souboji o post šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA) při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zájem pokračovat i v dalším období deníku E15 potvrdil současný výkonný ředitel Nobuo Tanaka, který má podporu své země - Japonska. Tanaka ve čtvrtek v Praze představil audit české energetiky.

Mirek Topolánek
"Samozřejmě bych byl šťastný, kdybych mohl ve své práci pokračovat i ve druhém období, pokud si to členské státy budou přát. Japonsko chce, abych pokračoval. Vím, že řada zemí oceňuje mou činnost, takže uvidíme," cituje ho list. O místo má prý zájem i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová.

Premiér Petr Nečas (ODS) o kandidatuře bývalého předsedy české vlády před nedávnem jednal v Bruselu s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem. E15 uvádí, že podle dobře informovaných zdrojů už za své kandidáty lobbují diplomaté všech tří zemí, tedy i Japonska a Nizozemska.


Čeká nás nejmrazivější zima za tisíc let? Touto otázkou se už několik dní zabývá deník

Jeho polský kolega postavil svůj model na zpomalování golfského proudu, který by měl přinést k břehům Evropy dvakrát méně tepla než dříve. Jan Pretel ale tvrdí, že z toho se teplota předpověď rozhodně nedá. Počasí na půl roku dopředu se prý dá předpovědět jenom jediným způsobem - hodit si kostkou, konstatoval pro deník Právo klimatolog Jan Pretel.