Kalousek odstoupil

Místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtek rezignoval na svou stranickou funkci. Rozhodl se také odejít z orgánů čtyřkoalice. Po svém stranickém kolegovi Cyrilu Svobodovi, bývalém lídru čtyřkoalice, a po místopředsedkyni Unie svobody Haně Marvanové chce, aby prokázali obvinění, která proti němu vznesli. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Na hojně navštívené mimořádné tiskové konferenci Kalousek pouze přečetl své prohlášení a nedovolil novinářům žádné otázky. V prohlášení se Kalousek ohradil proti výrokům Marvanové a Svobody, že na něm leží závažná podezření. Kalousek byl v letech 1993 až 1998 ekonomickým náměstkem ministra obrany a bývá spojován s některými podezřelými aktivitami kolem armádních zakázek, které už delší dobu prošetřuje policie. "Zdůrazňuji, že nejsem a nikdy jsem nebyl vyšetřován orgány činnými v trestním řízení. Nemám ani žádný důvod k obavě, že by toma tak mělo být v budoucnu."

Kalousek předpokládá, že se mu jeho stranický kolega i místopředsedkyně Unie svobody veřejně omluví a vyvodí z toho osobní odpovědnost. Nyní ale cítí povinnost chránit před dopady nařčení nikoli sebe a své funkce, ale orgány lidové strany a čtyřkoalice, v nichž je zastoupen. "Proto dnes odstupuji z funkcí místopředsedy KDU-ČSL, člena čtyřkoaliční politické rady a člena stínové vlády čtyřkoalice."

Red: Čtyřkoalice prožívá těžké chvíle. Před dvěma týdny došlo k dramatické výměně jejího lídra. Následně se snesla sprška kritiky na novou stínovou vládu. Uvnitř lidové strany i Unie svobody nastalo v uplynulých dnech silné pnutí. Část členské základny a nižších funkcionářů v obou stranách požaduje dokonce výměnu stranického vedení. Rozpaky až ostře negativní reakce vyvolala mimo jiné právě přítomnost Miroslava Kalouska ve stínové vládě. Lídr čtyřkoalice a šéf Unie svobody Karel Kühnl jeho odchod v podstatě uvítal. "Myslím, že se nám otevírá docela dobrá možnost trochu pozměnit sestavení stínové vlády čtyřkoalice, protože máme vlastně dvě místa otevřená."

Na druhé straně Kühnl ocenil Kalouskovo rozhodnutí odejít jako projev politické odpovědnosti, protože nějakou vinu mu zatím nikdo nedokázal. "Myslím si, že je-li někdo z něčeho obviňován, měl by i vědět, z čeho vlastně."

Místopředsedkyně Unie svobody Hana Marvanová však prohlásila, že Kalousek měl ke svému rozhodnutí dojít dřív a předejít tak mediální přestřelce. Kvůli takovým pochybnostem by jakýkoliv politik neměl aspirovat na vysoké politické funkce. Marvanová prý nemá důvod se mu omlouvat. Nejde ale jen o Kalouska. To, že vztahy ve čtyřkoalici v poslední době povážlivě skřípou, potvrdil Radiu Praha i lidovecký poslanec, bývalý ministr obrany Miroslav Výborný. "Já si myslím, že je dobré, aby se některé věci vyjasnily včas, nikoliv například těsně před volbami. To pnutí, které tady existuje, nemá smysl zastírat, a je třeba ho vyjasnit."

Také místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář připustil, že "čtyřka" prochází krizí. Podle Mlynáře už ale vykročila k tomu, aby z ní vyšla posílena.