Kalousek řekl, že on ani Kasal v nové vládě nebudou

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ani první místopředseda strany Jan Kasal nebudou v případné nově zformované vládě tří koaličních stran. KDU-ČSL také nebude požadovat více ministerstev, než měla v koaličním kabinetu Stanislava Grosse, řekl Kalousek. Neupřesnil přitom, zda lidovci budou chtít ve vládě stejná ministerstva, která měli, a zda budou prosazovat i stejné ministry. KDU-ČSL ve vládě zastupují ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, ministr životního prostředí Libor Ambrozek a ministr dopravy Milan Šimonovský. Lidovci se podle Kalouska budou chovat stejně disciplinovaně a stejně uměřeně jako loni v létě, kdy se ČSSD rozhodla vyměnit premiéra Vladimíra Špidlu za Stanislava Grosse.

Deník Právo v pátek uvedl, že ještě předtím, než ČSSD přišla s návrhem na novou podobu vlády, uvažoval údajně Kalousek o tom, že by po Grossově odchodu usedl ve zrekonstruované vládě do křesla ministra financí. Podobné úvahy se objevily již v loňském roce, kdy odcházel Vladimír Špidla a nastupoval Stanislav Gross. Pro ČSSD ale bylo tehdy nepřijatelné přenechat toto klíčové ministerstvo jiné koaliční straně.

Kalousek byl přitom ještě donedávna předsedou sněmovního rozpočtového výboru. V polovině března ale na funkci rezignoval, a to v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky. Novinářům tehdy řekl, že osočení jeho ženy z krácení daně je účelová lež, svým krokem však chce chránit prestiž rozpočtového výboru a KDU-ČSL.