Kamenice a Ploučnice se vylily z břehů, uzavřeny desítky silnic

Vydatný déšť zvedl hladinu Kamenice vysoko nad hodnoty třetího povodňového stupně a říčka se na řadě míst vylila z koryta. Zatím nejhorší situace panuje v úseku mezi Srbskou Kamenicí a Jánskou, kde jsou zatopené silnice a louky, na povodeň se ale chystají už i v Hřensku. Podle starosty Hřenska Josefa Černého je tato povodeň desetkrát horší, než ta která poničila obec v červnu. V Hřensku a Srbské Kamenici lidé opouštějí domovy. Z domů vyhnala podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana rozvodněná Kamenice také šest lidí v obci Srbská Kamenice a musel být vyklizen kemp v Jetřichovicích. Silnice podél Labe je i nadále průjezdná.

V obci Chřibská zaplavila řeka kolem 50 domů a strhla most. V Kytlicích hrozí protržení hráze rybníka a je zatopená železniční trať. V obci Jánská voda strhla elektrické vedení a polovina vesnice zůstala bez proudu. Voda hrozí také stržením místního pontonového mostu. Předpovědi vodohospodářů jsou i nadále spíš negativní. "Všechny toky v oblasti jdou pomalu nahoru a podle prognózy to tak bude až do půlnoci," řekl ČTK mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Nejhorší je situace v Srbské Kamenici, kde se řeka v úseku do Jánské na řadě míst vylila z koryta. Podle starostky Srbské Kamenice Vlasty Markové je obec neprůjezdná, protože se voda přelila přes silnici a zaplavuje i domy.

Hasiči od tří hodin ráno čerpají vodu ze sklepů, garáží a dalších přízemních místností. V okrese Děčín vyjížděli k 55 událostem, v okrese Ústí nad Labem k 16 případům, včetně zatopeného železničního přejezdu v Čajkovského ulici v Ústí nad Labem. Vliv na dopravu to ale podle Českých drah nemá. Policie musela kvůli vodě uzavřít desítky silnic. Řidiči neprojedou kvůli vodě z řeky Kamenice z Hřenska směrem na Mezní louku, z Jánské na Srbskou Kamenici, z Kytlic směrem na Mlýny, z Chřibské na Dolní Chřibskou a z Doubic ve směru na Krásnou Lípu. Neprůjezdná je kompletně obec Srbská Kamenice. Vylitá řeka Ploučnice znemožnila průjezd ze Starého Šachova směrem na Police, z Markvartic do Benešova a z Benešova na Františkov. Policie monitoruje také stav Jílovského potoka u papíren v Jílovém na Děčínsku.

Autor: Peter Gabaľ