Přišly další záplavy, voda si vyžádala tři životy

Foto: ČTK

Česko po několika dnech opět zasáhly povodně. Na řadě míst, kde se voda vylila v květnu, ještě ani nestačili uklidit, a je tu nová záplava. Povodně nejprve zasáhly Moravu, teď už ale míří i do Čech. Milena Štráfeldová navštívila ve středu Brno. Jaká tam byla situace?

Foto: ČTK
V Brně od úterý vytrvale pršelo, kanály ve městě nestačily pobírat vodu, takže pohyb v ulicích připomínal spíš plavbu. Jeden člověk dokonce přišel kvůli vodě o život. Vážná situace ale byla na více místech Jihomoravského kraje:

"Znovu byla zabezpečena hráz u Hodonína, dochází k ohrázování některých místních částí obcí,"

uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na osmi místech kraje vyhlásil stav nebezpečí:

"V případě nutnosti jsem připraven požádat o pomoc také armádu ČR."

Foto: ČTK
Vytrvale pršelo i v Moravskoslezském kraji, kvůli narušené hrázi nádrže ve vojenském prostoru Libavá stoupla hladina Odry. Řeky stoupaly i na Zlínsku, kde kvůli velké vodě zahynuli další dva lidé. I zde vyhlásil hejtman Stanislav Mišák stav nebezpečí. Ve středu ale na Moravě už déšť ustával a postupně se přesouval do Čech. Jaká je situace tady, o tom informují regionální zpravodajové Českého rozhlasu. Začneme na Vysočině:

"Kvůli včerejšímu a také dnešnímu nepřetržitému dešti vystoupala na druhý povodňový stupeň hladina řeky Doubravy na Chotěbořsku a zatím na jedničce se drží řeka Jihlava. - Třetí povodňový stupeň teď na jihu Čech platí na dvou místech horního toku Blanice a na Zlatém potoku a na dvou místech na Malši. - Hladina stoupá i na Úhlavě, Berounce a na všech šumavských řekách. - Třetí povodňový stupeň hlásily Vydra, Křemelná a Otava. V současné době už je trojka jen na Otavě v Sušici, po půlnoci byl překročen třetí stupeň povodňové aktivity na Klabavě v Hrádku na Rokycansku."

Foto: ČTK
Vedle Šumavy, jižních a západních Čech se zvedly hladiny řek i na Pardubicku a jinde v severovýchodních Čechách.

"Srážky zvolna ustávají, takže dá se samozřejmě očekávat, že se kulminace vodních stavů budou posunovat dolů po toku. A to ať už na Novohradce, kde očekáváme během noci vzestup vodních stavů a situaci, která bude asi dost problematická, zejména v oblasti Úřetic,"

hlásil dispečer Povodí Labe Pavel Jansa. Podle meteorologů by se ale už mělo vyčasit, říká František Šopko:

"Během dne srážky úplně ustanou a sobota a neděle bude slunečná na celém území České republiky, a beze srážek."

Foto: ČTK
Škody, které způsobily povodně posledních dvou dní, ještě nejsou vyčísleny. Ty květnové se vyšplhaly na zhruba pět miliard korun. Poslanci proto schválili vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy. Nyní o jejich schválení jedná Senát. Podle předsedy senátorského klubu ČSSD Petra Víchy je ale i horní komora bez problémů podpoří.

"V této republice se v tuto chvíli hodně hovoří o různých důvodech zadlužování, myslím si ale, že nikdo nemůže zpochybňovat, že je třeba rychle vydat finanční prostředky na odstranění povodňových škod."