Kaplický zřejmě postaví novou koncertní budovu v Českých Budějovicích

Jan Kaplický

O proslulém architektu Janu Kaplickém se v posledních měsících mluvilo hlavně v souvislosti s jeho návrhem na novou budovu Národní knihovny v Praze. Jeho "chobotnice" má vášnivé obhájce i zaryté odpůrce, prezident Václav Klaus chtěl jejímu vzniku zabránit "vlastním tělem". Dodnes není jasné, zda knihovna na pražské Letné vůbec vznikne. Teprve v těchto dnech ale na veřejnost pronikly informace, že podle návrhu Jana Kaplického by mělo být postaveno i nové koncertní centrum v Českých Budějovicích. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Dva koncertní sály, jeden pro tisíc a druhý pro 400 posluchačů, dále galerie, salonky, kavárny a velké podzemní parkoviště. Tak by mělo vypadat nové koncertní centrum Antonína Dvořáka, které má v Českých Budějovicích vzniknout podle návrhu Jana Kaplického. O studii ho požádala Jihočeská společnost přátel hudby, která zde pořádá tradiční Hudební slavnosti Emy Destinnové. Se slavným britským architektem českého původu začala o návrhu jednat už před třemi lety. Podle předsedy správní rady společnosti Antonína Kazila je nijak neovlivnily spory kolem pražské "chobotnice" ani kontroverzní osobnost Jana Kaplického:

"To, že je trošku zvláštní, je myslím právě v této věci výhodné. Přinese to nejenom skvělou akustiku, kterou předpokládáme v našich sálech, ale i zvláštní exteriér, který bude zajímavý a přitáhne návštěvníky do Českých Budějovic."

České Budějovice
Poloha jihočeské metropole zaujala i Jana Kaplického. Město dobře zná a znovu České Budějovice navštívil letos 31. března, aby si tu prohlédl budoucí staveniště:

"Vy jste tady asi 150 kilometrů od Prahy a šedesát nebo sedmdesát kilometrů od Lince. To je úžasná poloha. Jsme v úplném středu Evropy a žádná hranice. To je úžasné!"

Budova s koncertními sály má být postavena v areálu bývalých kasáren Čtyři Dvory, kde vznikne nové městské centrum. Antonín Kazil z Jihočeské společnosti přátel hudby nechce zatím upřesnit částku, která bude na stavbu potřeba, hovoří se ale o zhruba 750 milionech korun. Jan Kaplický podle něj už pracuje na prvních návrzích:

"Při zahajovacím koncertě Hudebních slavností Emy Destinnové by pan architekt chtěl představit svou studii. To bude 22. srpna letošního roku. A pokud vše půjde tak, jak plánujeme, chtěli bychom začít stavět buď na podzim příštího roku nebo na jaře 2010. S tím, že bychom to dokončili v r. 2012 nebo 2013."

Pro Jana Kaplického je stavba nového koncertního centra velkou výzvou.

"Taková nabídka se musí brát smrtelně vážně. Já jsem si vždycky přál udělat něco takového. Kombinace těch dvou velikostí sálů by byla úžasná. Musíme tu vytvořit prostředí, kde půjde o hudbu, a potom možná něco okolo. O tu hudbu jde a o lidi, kteří tam budou po tolika letech chodit. Je to jeden z nejtěžších úkolů. Technická část té akustiky je přímou součástí, bez toho to vůbec nejde dělat."

Nové kulturní centrum umožní podle Antonína Kazila i vznik nového jihočeského symfonického orchestru, který v Českých Budějovicích dosud chybí. Narozdíl od pražského magistrátu, kde se zastupitelé za ODS proti Kaplického "chobotnici" ostře postavili, spolupracuje budějovická radnice s architektem bez problémů. Ani Kazil neočekává, že by se v jižních Čechách měly opakovat "pražské" spory.