Karikaturista Lubomír Vaněk vytvořil nejmenší knihu portrétů prezidentů

Nejmenší knihu portrétů všech deseti československých a českých prezidentů vytvořil karikaturista Lubomír Vaněk z Brna. Práce na této minipublikaci trvala čtvrt roku a výtvarník si s ní vysloužil zápis do Guinessovy knihy rekordů. Mimochodem, je to už jeho dvacátý rekord.

Knížečka s portréty prezidentů zatím odpočívá v malé krabičce, aby byla chráněna před zničením. Ale jak se dozvíte, už brzy ji budou moci spatřit návštěvníci pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Její tvorba byla náročná, Lubomír Vaněk k ní použil lupu s osminásobným zvětšením. A proč jsou v knížečce právě prezidenti?

"Napřed přišel nápad, že udělám malou knížečku, pak jsem přemýšlel čím a jak to udělám a koho tam nakreslím. Potřeboval jsem zhruba deset stránek, takže mi nakonec vyšlo našich deset prezidentů."

Kolik měří milimetrů?

"Každá hlavička má tři milimetry, protože každá stránka té knížečky má tři krát čtyři milimetry na výšku."

Jak jste karikatury tvořil? Podle fotografií?

"Jelikož se už od revoluce zabývám kreslením politiků do časopisů, tak některé znám nazpaměť, jako například poslední prezidenty v řadě - Havla a Klause. Ty jsem kreslil, stejně jako pana Masaryka, zpaměti. Pomohl jsem si také stažením fotografií z internetu, například pana Novotného nebo Zápotockého, které moc neznám. Techniku jsem zkoušel asi měsíc, až jsem přišel na obyčejnou tvrdou hodně zaostřenou pentilku, protože jsem potřeboval, aby linka byla silná maximálně desetinu milimetru."

Jak se vůbec váže taková miniknížečka?

"Dělal jsem ji brožovanou, takže jsem stránky, které jsem potom vyřezal, slepoval. Do 9. června budu mít knížečku doma a 9. června se každoročně koná v Pelhřimově Den rekordů a kuriozit, kde budu vystupovat a tuto knížku do Muzea rekordů a kuriozit věnuji, takže tam bude na věčné časy potom ke zhlédnutí."

Miniaturní knížečka není vaše jediná práce. Vy už máte několik dalších rekordů.

"Jsem zapsán jako nejrychlejší karikaturista na světě. Mám zápis 382 karikatur za tři hodiny a 175 karikatur za hodinu. Potom mám takové různé kuriózní výkony jako kreslení pod vodou. Potápějící se potápěče jsem maloval zatížen na dně bazénu. Za deset minut třicet potápěčů."

Kdo se vám úplně nejlíp maluje?

"Moc rád jsem maloval, když byl na politické scéně pan Zeman. To byl pro karikaturistu vynikající materiál na kreslení. Teď by ze současných asi zvítězil pan Paroubek. Rád jsem maloval, když byl prezidentem pan Havel. Ten se taky dobře kreslil."

Kdo se vám naopak nejhůř maluje?

"Určitě se karikatura nejhůř dělá z dětí. Když někdy vystupuji živě na akcích a přijdou rodiče s miminkem, tak by řekl, že karikatura ani moc nejde. Tam je potřeba udělat spíš portrétek z malého děťátka."

Kdy jste namaloval svoji první karikaturu?

"Možná už tak v páté třídě, kdy jsem karikoval svoje spolužáky. To jsem ještě netušil, že se tím za nějakých patnáct, dvacet let v podstatě budu živit. Ta karikatura to byl takový můj koníček mimo, protože mi to přišlo zajímavější, než studený portrét."