Karlínská tepna - Sokolovská - se pro Pražany otevře za pět týdnů.

sokolovska1.jpg

Právě před rokem začaly v Česku povodně. Z jižních Čech se velká voda s několikadenním zpožděním dostala až do Prahy. Jednou z nejpostiženějších čtvrtí byl Karlín v Praze 8. Tam se vydal Herbert Brynda a zjišťoval, jak postupují rekonstrukční práce.

"V pražském Karlíně finišuje rekonstrukce Sokolovské ulice, kterou odborníci označují za jednu z nejdůležitějších dopravních tepen v Praze. Podle vyjádření představitelů Technické správy komunikací, Dopravního podniku a magistrátu by Sokolovská měla Pražanům sloužit už v polovině září."

Oprava ulice, poškozené při loňské povodni, se tedy o něco protáhne. Původní termín pro dokončení rekonstrukce byl konec srpna. Zdržení podle ředitele Technické správy komunikací Luďka Dostála způsobila řada okolností. Za nejdůležitější považuje narušené podloží a statiku okolních budov, špatný stav sítí a staré opuštěné kanalizační stoky. Luďka Dostála jsem se zeptal na aktuální stav oprav:

"V současné době se pracuje na všech úsecích od Florence až po Zenklovu ulici na Palmovce."

"Kdy tedy budou moci lidé bez jakýchkoliv omezení Sokolovskou používat?"

"Cestovat budou moci od 13. září a co se týče pěšího provozu, neomezeně pravděpodobně od 15. října."

Oprava Sokolovské přijde správu komunikací na 210 milionů korun, stejnou částku zaplatí dopravní podnik za tramvajovou trať. Podle mluvčí podniku Michaely Kuchařové bude jedna z nejmodernějších v Praze.

"Bude opatřena řadou protivibračních a protihlukových prvků, které jsou zabudovány vevnitř a pro běžného cestujícího nejsou vidět. Kvalita trati se tedy oproti předpovodňovému stavu výrazně zvýší. Trať bude také daleko moderněji vypadat, všechny čtyři rekonstruované zastávky budou konstruované jako nízkopodlažní, to znamená, že bude zjednodušen nástup a výstup cestujících. Nezapomněli jsme ani na prvky zeleně, proto budou u zastávek vysazeny stromy. Povrch trati bude asfaltový s tím, že nástupní ostrůvky budou tvořeny dlážděnou mozaikou."

Karlín patří mezi čtvrti, které povodeň zasáhla nejhůře. Velká voda zde zaplavila stovky domů, tři budovy se zřítily a další dva domy museli dělníci strhnout.