Katar urguje propuštění Sáního, soudkyně nesouhlasí

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo Obvodnímu soudu pro Prahu 2 urgenci Kataru, který žádá o předání případu syna katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního. Katar totiž již doručil žádost, která je podle ministerstva spravedlnosti superlegalizována, tedy je ověřena její pravost. Sání je souzen za sex s nezletilými dívkami. V pondělí má být vynesen rozsudek. "Připojili jsme svůj právní názor, že soud má nyní rozhodnout podle paragrafu 448 odstavec 3 a případ Kataru předat," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Úřad se podle něj soudu zároveň zavázal, že zajistí, aby byl Sání po propuštění z vazby předán a neocitl se na svobodě.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl o předání kauzy do Kataru ihned po podání obžaloby. Soudy ale jeho rozhodnutí neakceptovaly a označily jeho postup za nezákonný. Postup ministra prověřuje policie, advokát Sáního chystá ústavní stížnost. Katar nedávno zaslal urgenci žádosti, ministerstvo spravedlnosti ji však vrátilo s tím, že není superlegalizována. V pátek úřad podle Dimuna obdržel novou žádost, která podle něj obsahuje všechny potřebné náležitosti, tedy rozhodnutí katarského nejvyššího státního zastupitelství, že stíhání převzalo, a doložku katarského ministerstva zahraničí, že o převzetí rozhodl oprávněný orgán.

Soud se však Sáního případ do Kataru předat nechystá. "Je to (superlegalizovaná žádost) jen potvrzení, že o převzetí stíhání v Kataru rozhodl oprávněný orgán, na právním názoru soudu a dalším postupu to ale nic nemění," řekla soudkyně Monika Křikavová. Soudkyně nadále trvá na tom, že ministr nemohl o předání případu do Kataru rozhodnout bez předchozího návrhu soudu. Nelíbí se jí také, že jí ministerský verdikt či verdikt orgánu cizí země nutí přerušit řízení a pustit obžalovaného prince z vazby. Advokát Sáního Josef Lžičař s postupem českých soudů nesouhlasí a chystá ústavní stížnost.