Kateřina Holubcová historicky zlatá v biatlonu

Kateřina Holubcová, foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice se budeme s Herbertem Bryndou věnovat úspěchu biatlonistky Kateřiny Holubcové na mistrovství světa v Rusku a s trenérem fotbalové reprezentace Karlem Brucknerem budeme hovořit o blížícím se kvalifikačním dvojzápase s Nizozemskem a Rakouskem.

Kateřina Holubcová,  foto: ČTK
Český biatlon prožívá - především zásluhou Kateřiny Holubcové - své zlaté období. Šestadvacetiletá lyžařka se nejprve v Chanty-Mansijsku umístila na třetím místě ve sprintu na 7.5km a pak v závodě na 15km získala fantastickou zlatou medaili, vůbec první individuální zlatou pro český biatlon. O vítězství Holubcové rozhodla především bezchybná střelba a zaváhání největší soupeřky Zubrilovové z Běloruska:

"Do závodu jsem nastupovala s tím, že pokud budu střílet za nula nebo za jedna, tak to bude super výsledek. Od začátku jsme věděla, že mám dobré lyže, že mi jedou, takže tady nebylo co řešit. Jen jsem se musela koncentrovat do poslední položky ve stoje, která vlastně rozhodla celý závod."

Kateřina Holubcová,  foto: ČTK
Po bronzu ve sprintu se Holubcová necítila zdravotně nejlépe, nakonec k závodu nastoupila a vybojovala zlato. Podle Kateřiny tak patrně existuje souvislost mezi fyzickou slabostí a psychickou odolností a touhou po vítězství:

"Už se stává tradicí, že cítím-li se špatně a tělo mi nefunguje, jak by mělo, tak zase po psychické stránce jsem tak v klidu, že jsem si říkala: svoje jsme si splnila - bronzová medaile a osmé místo. Takže jsem do závodu nastoupila, že to buď vyjde, nebo nevyjde. Nevím, co bych k tomu dodala. Jsem šťastná, že to takhle vychází a sama tomu nemůžu uvěřit."


Českou fotbalovou reprezentaci čekají dva důležité kvalifikační zápasy: s Nizozemskem v Rotterdamu a s Rakouskem v Praze. V sobotním utkání s Holanďany se velmi pravděpodobně bude rozhodovat o tom, kdo si bude nárokovat postup na mistrovství Evropy z prvního místa. Jednoho z nejútočnějších mužstev na světě se čeští fotbalisté nebojí, vždyť mají za sebou nedávné jednoznačné vítězství nad Francií, úřadujícím mistrem Evropy. Trenéra Karla Brucknera jsem se týden před úvodním hvizdem v Rotterdamu zeptal, co mu dělá největší starosti.

"To je pořád stejné. Je to tak nějak samo fixováno. Nejsou to starosti, je to běžná pracovní činnost, rutinní činnost. Nejsou to starosti, i když by se tam nějaké dílčí našly. Vím na co míříte, drobné starosti tam jsou, ale dalo by se to charakterizovat jako zdravotní stav hráčů."

Především se hovořilo o zranění záložníka Tomáše Rosického, poslední zprávy trenéra Brucknera však byly optimistické:

"Jsou příznivější, protože se to pronikavě zlepšilo. Vypadalo to jako banální zranění, ale nakonec se z toho vyklubala dlouhodobá nepříjemnost. Nevím, jak se to mohlo stát. Ale nynější stav je takový, že to vypadá, že bude hrát."

Původně bylo povoláno dvacet hráčů, později přibyl třetí brankář Vaniak, ve hře stále zůstává jedno místo do pole. Za překvapení je možné považovat nominaci Jaromíra Blažka ze Sparty coby brankářské dvojky:

"Blažek momentálně patří k nejlepším brankářům v naší lite, čili je tam naprosto oprávněně. Byla tam nějaká ztráta formy, výkonnosti, zranění. Prostě je normální, že ten proces se obměňuje nebo obnovuje. Není to uzavřená společnost. Hodnocení výkonnosti nebo zdravotního vztahu se musí v každém případě brát v úvahu."

Říká kouč Bruckner. V nominaci se objevil i Jiří Jarošík, který září v drese CSKA Moskva, ale bude moci nastoupit až v zápase s Rakouskem. Má i za této situace jeho nominace smysl?

"Určitě, protože se zápas může dostat do fází, kdy nebudou platní ti hráči, kteří se prezentovali super výkony a patří tam. Zápas se ale může dostat do fáze, kdy budou nejplatnější právě tito hráči."

Pro nominaci na klíčová kvalifikační utkání je nejdůležitější aktuální forma. Je někdo u koho trenér s nominací váhal?

"Domnívám se, že bylo zhodnoceno jednak to, jak se ti hráči prezentovali jedenáct zápasů před tím, ale samozřejmě jsme hodnotili i formu. Jestli o někom váhám, pak to jsou ti hráči, kteří tam ještě nejsou uvedeni."

Do Rotterdamu cestuje česká výprava netradičně již dva dny před zápasem, má Karel Bruckner připravenu ještě jinou změnu oproti normálu?

"Já ta zaběhnutá schémata nemám příliš rád, momentálně a operativně se přizpůsobuji tomu, co považuji za nejvhodnější. Důvodů bylo více a přeci jen je ten poslední nebo předposlední den před utkáním takový hektický. Nebudeme tam honit minuty, budeme mít více času."

Zápasy "A" mužstva kopírují utkání reprezentace do 21 let. Své zápasy s Nizozemci a Rakušany odehrají "lvíčata" o den dříve: 28. března v Den Boschi a 1.dubna v Liberci. Trenér "21" Werner Lička měl štěstí, protože bylo odloženo mistrovství světa hráčů do 20 let, a mohl proto využít některé hráče:

"V životě platí: přej a bude ti přáno, a já jsem klukům to mistrovství světa přál. Ale když bylo odloženo, tak jsem možná byl jeden z mála, kdo to přijal s pozitivním pocitem, protože hráči jako Filip Trojan nebo Václav Svěrkoš mě zajímají dlouhodobě. Filip Trojan už s námi dokonce nastoupil v přípravném zápase proti Švédsku, ale respektoval jsem v této fázi přání obou těchto hráčů, že by raději nastoupili na mistrovství světa. Je to vcelku pochopitelné, protože je to vrchol a možnost hrát proti absolutní světové špičce. Ale v okamžiku, kdy se toto mistrovství odložilo, tak jsem toho využil a ty hráče zařadil do užšího kádru osmnácti hráčů."