Kavan: Případ skartací je dalším pokusem o mou diskreditaci

Poslanec ČSSD a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan se ohradil proti obvinění, že ještě jako ministr zahraničí pochybil při skartaci stovek tajných dokumentů. Celý případ považuje za další pokus o diskreditaci své osoby "na základě zkreslených a neúplných informací".

"Úspěšné české předsednictví OSN má být zamlženo mou údajnou skartací stovek tajných materiálů... Chci konstatovat, že jsem neporušil žádné své povinnosti. Pokud byly nějaké spisy skartovány, byly to výtisky multiplicitních spisů určených pro mou informaci. Ostatní výtisky těchto spisů zůstaly zachovány, pokud příslušné orgány nerozhodly jinak. Pochopitelně nemohu sdělit, o které spisy se jedná," uvedl bývalý šéf české diplomacie v prohlášení, které poskytl ČTK.

Kavan měl podepsat prohlášení, že skartoval na 400 tajných spisů. Asi dvě třetiny z nich se ale nyní našly, zbytek zmizel neznámo kam. Mezi ztracenými dokumenty jsou například šifry velvyslanců, ale třeba i materiály NATO. Kavanův nástupce ve funkci ministra zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) proto zakázal, aby česká mise OSN poskytovala Kavanovi tajné informace.