Každý druhý Čech je zloděj

Polovina Čechů přiznává, že si už někdy pořídila zboží či služby bez účtu a ošidila tak stát na daních. Každý pátý dospělý Čech také přiznává, že se placení daní už někdy aktivně snažil vyhnout prací načerno. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu ekonomického ústavu CERGE-EI. Podle ekonomů lze s šedou ekonomikou účinně bojovat a to snižováním daní. V České republice však panuje zcela opačný trend.

Český stát zdolal svými dluhy další kulatou hranici. Státní dluhy se na konci června zvýšily na 600 miliard korun, což je o více než 100 miliard více než ke konci loňského roku. Každý obyvatel České republiky by dnes musel zaplatit 59 tisíc korun, aby se stát dluhu zbavil. To Radiu Praha potvrdil ekonom David Marek z Patria Online. Obrovské miliardy přitom státu unikají, když zvláště drobní podnikatelé krátí daně. Podle průzkumu ekonomického ústavu CERGE-EI si každý druhý Čech vybere levnější nabídku a raději ošidí stát na daních. Například: přijde k vám opravář televizorů a při placení vám nabídne: "Chcete to za 1000 korun s lístečkem nebo za 500 korun bez dokladu." Jak se proti tomu může stát bránit?

"Nejspolehlivějším mechanismem je odstranit motiv pro krácení daní. A to je snížení daní. Pokud nebudu muset platit vysokou daň, nebudu se snažit vyhýbat placení daní a budu ochoten platit. Taková je logika."

Tvrdí ekonom David Marek z Patria Online. Postihu za krácení daní se lidé bojí. Ovšem pravděpodobnost, že budou drobní podnikatelé chyceni, je velmi nízká, potvrzují to i finanční úřady. "Kontrolují se hlavně velké firmy, ačkoliv drobní podnikatelé jsou v součtu velmi významní,"říká například šéf Finančního úřadu v Hradci králové Jan Vorlíček. Úniky na daních jsou v České republice obrovské. Na tom se shodují všichni ekonomové, ale přitom dodávají, že to není nic překvapivého.

"Na tom nejsme nijak zvlášť špatně ve srovnání s ostatními zeměmi. Rozsah šedé ekonomiky v ČR se odhaduje na 20 procent HDP. Možná se to zdá překvapivě vysoké, ale podobně velkou šedou ekonomiku mají téměř všechny ostatní země OECD. V rozvojových zemích je to často mezi 50, 60 někdy i 70 procenty. Je to sice velké číslo, co se týká ČR, ale rozhodně není překvapivé."

Říká David Marek. Podle průzkumu v roce 2004 přiznalo 21 procent respondentů z České republiky, že někdy pracovalo načerno, tedy že stát okradli na daních. Ekonomové však upozorňují, že toto číslo je navíc téměř jistě podhodnocené.