Každý druhý pacient s rakovinou v ČR je ohrožen podvýživou

Každý druhý pacient s rakovinou v Česku je ohrožen podvýživou, u téměř třetiny klesla váha půl roku od zahájení léčby minimálně o pět procent. Zhruba každý pátý sní méně než polovinu toho, co jedl před nemocí. Ukázal to Nutriční den v onkologii, v němž 29. dubna na 42 onkologických pracovištích odpovídalo 2400 pacientů. S výsledky seznámil novináře předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. Celý národ se snaží hubnout, ale my se snažíme vysvětlit onkologicky nemocným, že je strašně důležité, aby nehubli, ale drželi svoji váhu, protože jenom tak mohou vzdorovat nemoci a zvládat poměrně obtížnou léčbu," řekl. Dodal, že podvýživa onkologických pacientů je problémem i v jiných zemích, Česko není výjimkou. roti obdobnému průzkumu z let 2010 a 2011 se nyní mírně snížil počet pacientů ve středním a vysokém riziku podvýživy. Přispělo k tomu podle Vorlíčka to, že se onkologové více věnují výživě pacientů a mohou jim od roku 2013 předepisovat speciální přípravky klinické výživy, jež zdravotní pojišťovny hradí.