Mezinárodní výzkum: Česko je v žebříčku připravenosti na boj s rakovinou osmé z 29 zemí

Česko je dobře připravené na boj s rakovinou. V prestižním mezinárodním výzkumu, který porovnává úroveň zdravotní péče v oblasti prevence a léčby rakoviny v 29 zemích světa, se umístilo na osmém místě. Index každoročně sestavuje britský magazín  The Economist a Česko se zapojilo poprvé.

Zapojení Česka do výzkumu iniciovala biotechnologická firma SOTIO ze skupiny PPF. Z jeho výsledků, které má Český rozhlas exkluzivně k dispozici, skončilo v Index of Cancer Preparedness (index připravenosti na rakovinu) za Českem například Švédsko nebo Japonsko.

Radek Špíšek,  vědec a imunolog | Foto: Šárka Ševčíková,  Český rozhlas

Podle generálního ředitele společnosti SOTIO Radka Špíška není nadprůměrné hodnocení ničím překvapivým. „Česká republika se umístila s přehledem v první třetině 29 zemí napříč celým světem. Klíčové z hlediska našeho dobrého umístění je, že máme velmi hustou, dobrou síť zdravotnických zařízení, která mohou poskytovat onkologickou péči,“ řekl Českému rozhlasu.

Také podle Matúše Sámela, analytika z The Economist Intelligence, obstálo Česko velmi dobře v oblasti celkového zdravotního systému, především dostupnosti léčby. Upozornil ale zároveň i na oblasti, kde trochu zaostává. „Je to kategorie zaměřená na regulaci a strategii. Ta slabá stránka se týká národní koordinací a národních strategií.“

Klinické studie

Generální ředitel firmy SOTIO doplnil, že přestože je Česko jednou z nejprestižnějších zemí v úrovni onkologického výzkumu, nedá se srovnat například s prestižními centry v USA nebo v západní Evropě.

„V této kolonce pravděpodobně bylo zohledněno i to, že v České republice probíhá velké množství klinických studií. Česká republika obecně je země, kde lékaři rádi spolupracují na vývoji nových potenciálních léčiv právě v oblasti klinických studií. A jestli tohle bylo parametrem, tak tím si vysvětluji, že se naše země dostala tak vysoko v tomto hledisku,“ vysvětlil Českému rozhlasu.

Společnost SOTIO byla od svého založení zadavatelem již 14 klinických studií zaměřených na různé druhy nádorových onemocnění. Biotechnologický tým firmy v současné době vyvíjí moderní imunoterapeutické přípravky, které by podle vedoucí skupiny Jitky Palich Fučíkové mohly doplnit klasickou léčbu rakoviny.

„Klasická léčba jako je chemoterapie, chirurgie, radioterapie sníží počet nádorových buněk v těle pacienta a imunoterapie, která je následně podána pacientovi, má výrazně větší vliv na to aktivovat protinádorovou imunitní odpověď. Držet tak nádorové buňky pod kontrolou a snížit riziko návratu toho onemocnění,“ vysvětlila Českému rozhlasu.

SOTIO pracuje v současnosti na 4 technologiích. Dvě z nich jsou ve fázi klinického testování. Podle Palich Fučíkové by se mohly léky stát dostupnými v řádu několika let.

Povědomí o rakovině zlepšilo

Snížit úmrtnost na zhoubné nádory se už třicet let snaží v Česku Liga proti rakovině. Podle předsedkyně organizace Michaely Fridrichové se povědomí Čechů o zhoubných onemocněních  zlepšilo.

Foto: 4924546,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

„Jediný problém je, že si neumějí představit, že se to týká vlastně i samotných. Lidé běžně současně kouří a pijí alkohol, i když vědí, že je to daleko větší riziko nádory hlavy a krku,“ popsala.

V mezinárodním srovnání stojí Česká republika v počtu nově zjištěných zhoubných onemocnění v Evropě na 16.–17. místě, u řady onkologických diagnóz dokonce obsazuje přední místa evropských statistik.

Počet zemřelých na zhoubné nádory v Česku se dlouhodobě nezvyšuje, ročně jde o více než 27 tisíc lidí. Po kardiovaskulárních chorobách jsou ale nejčastější příčinou úmrtí.

klíčové slovo: