Čeští vědci připravují druhou fázi testování léku proti rakovině MitoTam

Jiří Neužil

Vědci z Biotechnologického ústavu akademie věd připravují druhou fázi klinických testů léku proti rakovině MitoTam. Při svém výzkumu se odborníci snaží najít ve zhoubných buňkách slabá místa a právě na ně léčbu zacílit. První část klinických studií pomohla zhruba 10 českým pacientům.

„Myslím, že víme daleko víc o vesmíru – na Marsu létá helikoptéra, člověk byl na Měsíci. O tom, co se odehrává v naší malé buňce o velikosti dvacet mikrometrů, víme mnohem méně,“ řekl na slavnostní přednášce Akademie věd biochemik Jiří Neužil, který za slibným preparátem MitoTam stojí.

Jeho výzkum se specializuje na mitochondrie. Tedy malé útvary, které mají pro naprostou většinu buněk – nejen nádorových – zcela zásadní funkci. Vytvářejí totiž energii pro buňky. Jejich zničení pak vede k likvidaci celých buněk. Cílem výzkumu je hledat ve zhoubných buňkách oblasti, po jejichž zásahu se už nevzpamatují a zaniknou.

„Tato zásahová místa by měla být ideálně přítomna u širokého spektra nádorových onemocnění. Snažíme se tedy odhalit Achillovu patu nádorů, jak se někdy říká,“ dodal Jiří Neužil z Biotechnologického ústavu Akademie věd ČR.

Nádorové buňky | Foto: Ed Uthman,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Připomněl, že látka MitoTam má schopnost účinně zabíjet velkou škálu rozličných rakovinných buněk. „Pozoruhodná je také skutečnost, že dávky látky MitoTam, které jsou pro nádorové buňky toxické, nejsou škodlivé pro normální, nenádorové buňky. Tyto neobyčejně zajímavé výsledky nám daly podnět k úvahám o klinickém testování látky MitoTam,“ vysvětlil.

První fáze testů MitoTamu trvala dva roky, byla úspěšná – pomohla desítce českých onkologických pacientů - a je v tuto chvíli u konce. Nyní se připravuje druhá fáze.

„Pracujeme na tom a pracujeme na tom aktivně. Rozhodně to není otázka týdnů a měsíců. Podle toho, jak se vyvíjí současná situace, je otázka, jestli k tomu dojde v letošním roce. Je nutné udělat řadu věcí ve fázi, kdy se toho mají účastnit stovky pacientů,“ popsal aktuální vývoj.

Naděje i pro diabetiky

Biochemik Jiří Neužil také upozornil, že MitoTam nemá potenciál jen v onkologii. Výzkum naznačil, že by mohl přispět ke zpomalení stárnutí organismu.

„Má jednu velmi nečekanou vlastnost: likviduje buňky, které se vyznačují stárnutím. Tyto buňky se přirozeně ve větším měřítku vyskytují u starší populace, ale jsou také doprovodným a komplikujícím faktorem řady onemocnění, včetně diabetu. Proto jsme se rozhodli studovat vliv látky MitoTam na diabetes mellitus 2. typu (cukrovka 2. typu), což je nemoc, kterou lze chápat jako celosvětovou „epidemii“ a která je víceméně neléčitelná,“ popsal.

„Je tedy velmi pravděpodobné, že látka MitoTam, připravená a studovaná za účelem potenciálního protirakovinného účinku, má i jiné pozoruhodné a klinicky velmi zajímavé vlastnosti,“ dodal Jiří Neužil.

Podle předsedkyně Akademie věd Evy Zažímalové je preparát MitoTam pro onkologicky nemocné velkou nadějí a velmi mu drží palce. „Jiří Neužil se nádorové biologii věnuje dvacet let. To je důležité si uvědomit, protože to ukazuje, že základní výzkum kromě nadšení, nadání, nasazení a tvrdé práce vyžaduje také trpělivost,“ řekla.