Když Emmerová vyhlášku nepodepíše, chce si Rath stěžovat Grossovi

Pokud ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) nepodepíše do konce týdne vyhlášku o úhradách péče, chce si prezident České lékařské komory David Rath stěžovat na "liknavost postupu ministerstva" premiérovi. Rath to v úterý řekl novinářům. Podle něj s předpisem o úhradách souhlasil předseda vlády již před dvěma týdny, ministryně ale s podpisem otálí. Stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek označil Rathovu výzvu za projev nebývalé destrukce vládní autority.

Vyhláška vyvolala spory a napětí mezi komorou, pojišťovnami a lékaři. Má se týkat úhrad péče lůžkové, domácí a u soukromých ambulantních specialistů v letošním prvním pololetí. Předepisuje pojišťovnám růst plateb o tři procenta. ČLK na přijetí předpisu trvá. Tvrdí, že pomůže uspořit a lépe využít peníze. Sdružení soukromých lékařů i Svaz zdravotních pojišťoven ho odmítají. Podle nich by vyhláška výrazně zvýšila dluhy zdravotního pojištění.

Pojišťovny počítají s tím, že letos vyberou o šest procent více peněz než loni. Rath tvrdí, že přesto lékařům nabízejí méně než v roce 2004. Tříprocentní růst příjmů podle vyhlášky by umožnil zdravotníkům modernizovat péči, zkrátit čekací lhůty i zvýšit platy, uvedl prezident ČLK. Dodal, že i pojišťovnám zbudou prostředky na srovnání dluhu. Deficit loni činil osm miliard korun. Svaz zdravotních pojišťoven odhaduje, že kvůli vyhlášce by zadlužení stouplo na 20 miliard.