Ke státním maturitám půjde v květnu téměř 80 tisíc studentů

Ke státním maturitním zkouškám půjde letos v květnu poprvé 71.766 středoškoláků, tedy o 2,4 procenta víc než loni. Včetně těch, kteří zkoušku opakují, se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 77.203 lidí. Jako druhý maturitní předmět si většina vybrala anglický jazyk. Z matematiky chce maturovat 12.686 studentů, zájem o ni meziročně vzrostl o jeden procentní bod na 18 procent přihlášených studentů. Před deseti lety ale skládalo státní maturitu z matematiky zhruba o dvě třetiny lidí více než letos. Vyplývá to z dat Cermatu. Státní didaktické testy budou maturanti psát od 2. do 5. května.

Oproti českým středoškolákům budou mít letos v českých školách upravenou maturitu váleční uprchlíci z Ukrajiny. Na didaktický test s 25 úlohami z matematiky budou mít místo běžných 135 minut o deset více. K dispozici jim bude rovněž překladový slovník. Ten budou moci využít s Pravidly českého pravopisu i při státní maturitě z českého jazyka a literatury. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová už dříve  řekla, že v ČR bude letos poprvé maturovat 430 studentů s ukrajinským státním občanstvím.

Podle novely zákona z roku 2020 organizuje Cermat jen didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z češtiny a cizích jazyků se přesunuly na úroveň škol. Státní maturita je podle zákona povinná z českého jazyka, druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.