Klaus: Někteří členové bankovní rady možná zůstanou ve funkci

Někteří členové bankovní rady České národní banky, kterým v únoru příštího roku končí jejich funkční období, budou možná pokračovat ve své funkci. V pořadu televize Nova "Sedmička" to nevyloučil prezident Václav Klaus. Čtyřem členům bankovní rady ČNB končí v únoru 2005 mandáty a prezident již dříve naznačil, že chystá personální obměnu.

"Naše centrální banka byla aspoň na můj vkus o trošku více náchylná chtít jít brzy do eurosystému. Možná, že to v posledních měsících trošku zjemňovala, třeba na rozdíl od slovenské národní banky, ale uvidíme," dodal na adresu ČNB. Podle něho do začátku února, kdy části bankovní rady vyprší mandáty, je dostatek času.

V únoru 2005 končí mandát guvernérovi Zdeňku Tůmovi, viceguvernérovi Oldřichu Dědkovi a členům rady Pavlu Štěpánkovi a Pavlu Racochovi. Podle dřívějších informací tisku se přepokládá, že prezident ponechá na svém místě maximálně jednu osobu.

"Můj základní problém s jmenováním členů bankovní rady v minulosti nebyl ten, že těchto sedm lidí by bylo nemožnými kandidáty do funkce člena bankovní rady," řekl Klaus po skončení pořadu novinářům. "Ale vždycky v minulosti, a teď to připomínám, dokonce bych řekl i sám sobě znovu, jsem říkal: všichni tito lidé tam být mohli, ale nemělo jich tam být těchto sedm. Máme jiné generace, máme jiné školy vidění měnové politiky a vůbec ekonomie a tyto tam vůbec nebyly zastoupeny," dodal.

Sedmičlenná bankovní rada je nejvyšším orgánem České národní banky a rozhoduje například o nastavení úroků v ekonomice. Jmenování členů rady patří k jedné z nejsilnějších pravomocí prezidenta.