Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky si všímají názorů prezidenta Václava Klause na konflikt na Kavkaze. Prezident se podle komentátora Práva zachoval jako člověk, jemuž nezáleží na pochodování v šiku, ale na čistém svědomí.

Foto: ČTK
Deníky si všímají názorů prezidenta Václava Klause na konflikt na Kavkaze. Prezident se podle komentátora Práva zachoval jako člověk, jemuž nezáleží na pochodování v šiku, ale na čistém svědomí. Vyjímá se ve svém hodnocení v řadách vládní koalice a nejen tam. "Přitom prezident jen pojmenoval to, co by mohl vidět snad každý. Klaus odmítl konstrukci premiéra Topolánka a ministra Schwarzenberga, kteří přirovnali zásah Ruska k okupaci roku 1968," píše list.

Komentátor Hospodářských novin se domnívá, že prezidentův článek v pondělní Mladé frontě Dnes, v němž kritizuje Gruzii za rozpoutání konfliktu na Kavkaze, neobsahuje žádné silné argumenty. "Vzepřít se většinovému názoru je hodné obdivu, pokud nabídnete přesvědčivou tezi a fakta. Jenže něco takového se při analýze Klausova textu nachází přetěžko. Je to dílo navzdory emotivní dikci velmi opatrné: nejsou v něm žádná data, žádné verifikovatelné teze," píší Hospodářské noviny. Podle listu by se chtělo mávnout rukou a podobnými výstřelky se nezabývat, dokud se nepromění v koherentní polemickou tezi. "Kdyby nebylo dost náznaků, že prezidentský oportunismus je něčím, co je tomuto národu bytostně vlastní," myslí si komentátor.


Lidové noviny upozorňují, že ačkoli Česká národní banka nedávno snížila úrokové sazby, tuzemské banky hypotéky nezvýhodnily. Jejich zahraniční majitelé podle deníku čekají na to, jak se vyvine ekonomická situace v zatím relativně spolehlivé střední Evropě. Opatrné banky chtějí mít raději rozpůjčováno co nejméně a pokud možno spolehlivým dlužníkům. "Proto se dá s nadsázkou říct, že až klesnou sazby u hypoték, budeme z nebezpečí venku," uzavírá komentátor.


Bývalý ředitel Kriminalistického ústavu v Praze Jan Hlaváček, který musel kvůli údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti odejít loni na jaře z funkce, byl podle rozhodnutí soudu v seznamech StB evidován neoprávněně. Informují o tom deníky Právo a Mladá fronta Dnes. Hlaváček od začátku jakékoli své kontakty na StB popíral. "Jsem rád, že soud se tímto případem vůbec zabýval a že v této věci tak rozhodl,"řekl Právu Hlaváček. Rozsudek zatím podle informací deníků není pravomocný, ministerstvo vnitra se proti němu může odvolat. Komentátor Mladé fronty Dnes upozorňuje, že ministerstvo vnitra nedokázalo v Hlaváčkově případu předložit soudu nic víc, než jeho jméno v seznamech, proto se soud stejně jako v jiných podobných případech člověka obviněného z donašečství zastal. Je třeba najít v archivech tajné policie další důkazy, poznamenává komentátor, podle něhož tak o budoucnosti pana Hlaváčka zas rozhodne StB.


Překladu knihy prezidenta Václava Klause Modrá, nikoli zelená planeta do ruštiny se ujal ruský ropný gigant Lukoil. Informují o tom Hospodářské noviny ve svém úterním vydání. "Nyní jednáme s nakladatelstvím Dokořán o vydání v Rusku. Oni mají zájem o co největší náklad. Pro nás to není primárně výdělečný projekt," uvedl pro deník Mark Gluzman z české pobočky Lukoilu. Prezident se v knize zabývá klimatickými změnami, kritizuje v ní údajné vyvolávání paniky z globálního oteplování. Překlad do ruštiny podle deníku uvítal. Firmě Lukoil je podle deníku naopak sympatický Klausův názor.


Lékaře dětského oddělení domažlické nemocnice Vratislava Beneše stíhá policie za to, že v polovině července během noční služby ordinoval opilý. Informuje o tom deník Právo ve svém úterním vydání. Benešovi hrozí až tříleté vězení a zákaz činnosti. "Je obviněný z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Tento čin spáchal při výkonu zaměstnání, při kterém je vliv návykové látky obzvlášť nebezpečný,"řekla Právu domažlická státní zástupkyně Marcela Šímová, která vyšetřování případu dozoruje. Beneš nadýchal přes dvě promile alkoholu a ve službě ho musela vystřídat ředitelka nemocnice Alena Vyrutová. Ta lékaře poté odvolala za hrubé porušení pracovní kázně z funkce přednosty dětské kliniky.


Podnikatel Jiří Syrovátka, který byl spolu s uprchlým Tomášem Pitrem odsouzen před dvěma lety k pětiletému vězení za daňové delikty, do vězení nakonec vůbec nenastoupí. Trpí rakovinou, a proto mu senát soudce Petra Nováka z pražského městského soudu odpustil trest. Informuje o tom Právo. Podle deníku se Syrovátka hodlá léčit v USA. "Rozhodli jsme 25. června upustit od výkonu trestu odnětí svobody ze zvláštních zdravotních důvodů, které byly prokázány opakovanými znaleckými posudky renomovaných znalců. Pan Syrovátka poslal nejen fotodokumentaci, ale i videozáznam, který dokladuje jeho zdravotní stav,"řekl v pondělí Právu Novák. Na Syrovátkově těle jsou prý patrné jizvy po operacích, o kterých znalci hovoří. "Není tedy pochyb o tom, že trpí závažným onemocněním a že nemůže trest vykonat," doplnil. Své rozhodnutí by soudce změnil pouze v případě, že by se Syrovátka úplně uzdravil.