Přehled tisku

0:00
/
0:00

Je krátce před únorovou volbou prezidenta a cena komunistů roste závratným tempem, píší Hospodářské noviny. Hlasy poslanců a senátorů KSČM totiž volbu rozhodnou a komunisté stále nechtějí prozradit, komu je dají. Oba kandidáti, Václav Klaus a Jan Švejnar, začali v posledních dnech dělat KSČM pozitivní reklamu.

Je krátce před únorovou volbou prezidenta a cena komunistů roste závratným tempem, píší Hospodářské noviny. Hlasy poslanců a senátorů KSČM totiž volbu rozhodnou a komunisté stále nechtějí prozradit, komu je dají. Oba kandidáti, Václav Klaus a Jan Švejnar, začali v posledních dnech dělat KSČM pozitivní reklamu. Jan Švejnar, který kdysi kvůli komunistickému režimu odešel do Spojených států, v rozhlasovém pořadu Impulsy řekl, že "komunisté jsou jiní než dřív". Jsou na radnicích a podle programu se podobají socialistickým stranám v mnoha zemích Evropy. Václav Klaus v neděli prohlásil, že komunistický režim před rokem 1989 poškodil i jeho. V odpovědi na jednu z otázek pak ale řekl, že sám byl po pádu tohoto režimu proti zrušení komunistické strany. "Ve všech postkomunistických zemích Evropy se komunistické strany přejmenovaly a jsou ve vládách. Díky tomu, že jsme je nezakázali, podařilo se v České republice, udržet je mimo vládu,"řekl Klaus. Stejně jako Švejnar se pak stal obráncem KSČM. Řekl, že rozlišuje předlistopadovou komunistickou éru a nynější KSČM. Zatím není jasné, který z kandidátů nakoupí více akcií KSČM.


Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer předpovídá, že inflace v Česku bude v příštím roce nejvyšší za posledních deset let. Singer v rozhovoru pro Hospodářské noviny upozornil, že lidé zdražování ponesou velmi nelibě. Zároveň ale konstatoval, že žádné ekonomické neštěstí z toho nevyplývá, navíc už v roce 2009 by se inflace měla zase vrátit k normálu. "Čekáme, že ekonomice se stále bude dařit velmi dobře, takže k žádným neštěstím nedojde. Lidé budou nadávat jako špačci. Český národ obecně miluje stabilní ceny a nemá rád podobné skoky," uvedl Singer. Podle něj se na zdražování v příštím roce podepíše vládní reforma stejně jako celosvětový růst potravin. Singer nicméně soudí, že čeští výrobci potravin a obchodníci už do cen promítli vyšší DPH, která přijde od ledna. "Už nastřelují dopředu, proto u nás zdražily potraviny víc než jinde. Ve vzestupu cen potravin jsme se vždy pohybovali kolem evropského průměru, teď jsme mezi pěti šesti zeměmi s nejvyšším růstem cen. To je pro mě signál, že už tam promítli vyšší DPH, aby se svezli na vlně a nevypadali jako ti lumpové, co zdražují na Nový rok," naznačil viceguvernér ČNB v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


Policie podle Mladé fronty Dnes dopadla vraha řidiče Sazky. Ten zemřel před měsícem v Praze na Vinohradech, když na něj najatý pachatel střílel. Jenomže vrah se spletl. Zavražděný řidič Sazky doplatil na to, že vystupoval z tmavozelené luxusní limuzíny Bentley, navíc poblíž místa, kudy často jezdí opravdový terč. Stejnou chybu udělal tento vrah ještě jednou pár dní předtím na Václavském náměstí u hotelu Ambassador. Tam pobodal rusky hovořícího pětatřicetiletého muže - ale opět někoho jiného, než zamýšlel. Policie pachatele dopadla v neděli a obvinila ho z jedné vraždy a z jednoho pokusu o ni. Podle Mladé fronty dnes pochází tento člověk z bývalého Sovětského svazu a někdo si ho na vraždu najal. Policie je na stopě i zadavateli. Kdo byl opravdovým terčem, však nechce říct.


Už před patnácti lety mohla v Brně stát budova od Jana Kaplického. Jak zjistily Lidové noviny, návrh od Kaplického a Richarda Rogerse v soutěži na hlavní budovu rozestavěného Technoparku nezvítězil. Tamní budova měla vypadat jako medúza s rohem či mořský rejnok. Důvody, proč architekti v roce 1992 neuspěli, byly především ekonomické. Odhadovaná cena stavby byla příliš vysoká. V Brně toho ale dnes podle Lidových novin litují. Nynější primátor Roman Onderka už dříve novinám přiznal, že i proto v říjnu neformálně nabídl možnost jednání o umístění Kaplického Národní knihovny na Moravě.


Bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše sledovala v prosinci 1989 Státní bezpečnost. Vyplývá to z dosud neznámých dokumentů uložených v archivech ministerstva vnitra. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Sledování jednoho z nejvlivnějších mužů předlistopadové éry neslo název Akce Alfa 1. Přesně před osmnácti lety, 27. a 28. prosince 1989, hlídkovalo před Jakešovým domem několik desítek příslušníků komunistické StB. Chtěli údajně zdokumentovat Jakešovy styky a zjistit, zda se nechystá k opuštění republiky, čímž by zmařil vyšetřování potlačení demonstrace 17. listopadu. Podle listu sledování objednal vysoký důstojník StB Miroslav Chovanec. Ten to ovšem popírá. Kdo a proč Jakeše nechal sledovat, není úplně jasné. Celá akce skončila neúspěchem. Za dva dny se Jakeš před svým domem ani jednou neobjevil, a tak StB své spolupracovníky stáhla.


Reforma českého školství se komplikuje, píší Hospodářské noviny. Nový ministr školství Ondřej Liška se nepohodl s Petrem Matějů, který reformu už dlouho připravuje. Matějů ministra kritizuje a hrozí, že se na polovičatých reformách nebude podílet. Sporným bodem je především školné na vysokých školách. Podle Matějů si bez něj nelze reformu představit. Pro školné si chtěl Matějů připravit půdu tím, že nejdříve prosadí dotované spoření a státem garantované půjčky. Z těch by studenti hradili náklady na studium. Půjčku by student splácel, až když začne vydělávat. Vznikla by kvůli tomu instituce kontrolovaná státem, která by půjčky, stipendia a později školné spravovala. S tím, že půjčky jsou logickým krokem ke školnému, ale nesouhlasí ministr Ondřej Liška.


Politik, který nás letos nejvíce zklamal, je Jiří Čunek. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Mladou frontu Dnes. Vítězem v kategorii Zklamání roku 2007 ho prohlásila téměř třetina dotazovaných. A čím zklamal? Svým charakterem a zneužíváním politického postavení. Před rokem přitom Čunek útočil na přední příčky v anketách popularity. 18 procent lidí zklamal i premiér Mirek Topolánek. Vadí jim jeho politická činnost, názory i vystupování. Lídr opoziční ČSSD Jiří Paroubek byl letos zklamáním pro 13 procent dotázaných, a to hlavně kvůli svému osobnímu životu. A který politik naopak příjemně překvapil? Žádný. Tak odpověděla téměř polovina dotázaných. Lidé ovšem jmenovali také prezidenta Václava Klause (12 procent), kandidáta na prezidenta Jana Švejnara či pražského primátora Béma.